Diner/ Food/ Gezonde Ambities

Bloemkool-Andijviestamppot met appel en spekjes

Bloemkoolstamppot met andijvie en spekjes

Vandaag heb ik een hele speciale stamppot voor je, met bloemkool in plaats van aardappels. Bloemkool is heel veelzijdig, in het recept voor socca rooster ik de bloemkool in de oven. Nu stamp ik de gekookte bloemkool tot puree, als basis voor de stamppot met rauwe andijvie. Je zou voor meer stevigheid 2 aardappels mee kunnen koken en apart van de bloemkool fijnstampen en daarna mengen met de bloemkoolpuree. Zorg in ieder geval dat je de bloemkool heel goed uit laat dampen na het afgieten, een paar minuutjes terug in de pan op een laag vuurtje werkt goed genoeg. Zo voorkom je dat de puree te papperig wordt. Blokjes appel geven een lekkere zoet-frisse bite en de uitgebakken spekplakjes zorgen voor wat pit in dit gerecht.

Bloemkoolstamppot met andijvie

Omdat ik er graag een ovenschotel van wilde maken heb ik het bestrooid met geschaafde amandelen, voor een lekker korstje. Je kunt hier natuurlijk ook geraspte kaas voor gebruiken.

Bloemkoolpuree met andijvie

Bloemkoolstamppot met Andijvie, spekjes en appel

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 35 min

Ingredients

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 2 aardappels, geschild en in stukken (optioneel)
  • 100 gram biologische spekplakjes
  • Roomboter
  • 400 gram gesneden rauwe andijvie
  • 2 appels
  • Hand geschaafde amandelen
  • Zout en peper
  • Extra nodig: staafmixer

Instructions

1

Kook de bloemkool en aardappel (als je die gebruikt) in 10-15 min. gaar. Giet af en laat heel goed droogstomen in de pan, eventueel een laag vuurtje eronder voor een paar minuutjes.

2

Verwarm de oven voor op 200 graden.

3

Bak de plakjes spek krokant in een koekenpan, laat uitlekken op keukenpapier en breek ze in stukken.

4

Als je 2 aardappels hebt meegekookt stamp je die nu fijn in een aparte kom.

5

Pureer de bloemkool met een klont roomboter fijn met de staafmixer en voeg peper en zout naar smaak toe.

6

Snijd de appels in blokjes van 1 cm en roer ze, samen met de gesneden andijvie en uitgebakken spek door de puree.

7

Bestrooi met de geschaafde amandelen en zet 10 minuten in de oven tot het goudbruin kleurt.

Notes

Liever vega? Vervang de plakjes spek door zongedroogde tomaten of walnoten. In plaats van geschaafde amandelen is een korstje van geraspte kaas ook heel lekker.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Wil Bruggink
    22/03/2019 at 19:35

    Super, super lekker.
    Heb echter de spek weggelaten.
    Wel gedroogde piri-piri door heen gemaald.
    Daar naast een Duitse biefstuk met heerlijke jus geserveerd. Leek me een droge maaltijd te worden. Maar het was echt heerlijk.

    • Reply
      Silvie
      24/03/2019 at 21:33

      Goed te horen! En een beetje extra pit met piri piri is een goed idee!

  • Reply
    Voorjaarsgroenten met quinoa en gerookte forel » Silvie's Kitchen
    22/05/2017 at 16:07

    […] Stamppot van bloemkool en andijvie met appel en spekjes […]

  • Leave a Reply