Diner/ Food/ Kerst/ Valentijn/ Winter

Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon

Winterkost

Zo’n grote pan Boeuf Bourguignon past prima bij het voorspelde weer van deze week. Het gaat flink vriezen en de belofte dat we eindelijk weer kunnen schaatsen op natuurijs over een paar dagen maakt mij heel blij.

Met zijn allen het ijs op, misschien wel meedoen aan een schaatstocht en genieten van warme chocolademelk en gluhwein. Gelukkig kun je deze pan stoofvlees rustig de hele middag in de oven laten garen en heb je er na de voorbereidingen geen omkijken meer naar.

Boeuf bourguignon

Julia Child

Ik heb een heerlijk recept voor je, gebaseerd op de Boeuf Bourguignon van Julia Child, bekend van het kookboek Mastering the Art of French Cooking. Deze Amerikaanse dame was een halve eeuw geleden een bekende kok, auteur en televisiepersoonlijkheid. Ze heeft het Franse stoofgerecht tot in de perfectie eigen gemaakt en haar recept wordt nog steeds gezien als de standaard voor de lekkerste Boeuf Bourguignon. Het is een ideaal gerecht om voor een groter gezelschap te maken omdat je het van te voren kunt bereiden. Je hoeft dan alleen nog maar groenten en aardappels klaar te maken, frietjes zijn hier ook lekker bij.

Op een paar kleine aanpassingen na welke er in de loop der tijd in gesleten zijn komt hier het recept voor deze Franse topper. Nu nog duimen voor een dikke ijslaag!

Boeuf bourguignon

 

Heb je meer trek in bier? Kijk dan eens naar het stoofvleesgerecht met bokbier.

Boeuf Bourguignon

Print Recipe
Serves: 8 Cooking Time: 30 min bereiden, 3-4 uur stoven

Ingredients

  • 2 kilo rundersucade
  • 150 gram spek in kleine reepjes
  • 2 wortels, totaal 300 gram. In plakjes
  • 2 uien, grofgesneden
  • 500 gram champignons, gehalveerd of in kwarten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetl. bloem
  • 3/4 fles rode, volle wijn
  • 250 ml. water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 pot uitgelekte zilveruitjes
  • Hand verse platte peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper
  • Extra nodig:
  • Grote ovenvaste braadpan met dikke bodem, garde

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 130 graden.

2

Bak het spek uit in een aparte koekenpan en houd apart tot gebruik op keukenpapier. Het achtergebleven vet in de pan gebruik ik niet.

3

Bestrooi het vlees met peper en eventueel wat zout.

4

Verhit de braadpan op hoog vuur en pak in de zeer hete pan het vlees in kleine porties in olijfolie rondom bruin. 2 kilo vlees bak ik in 5 porties. Zet het aangebakken vlees apart tot gebruik.

5

Bak ook de uien, champignons en knoflook aan in wat olijfolie. Schep uit de pan en zet het vuur laag.

6

Giet 5 eetlepels olijfolie in de pan en bak daar zachtjes 2 eetlepels bloem in onder continu roeren met een houten lepel. Blus na een minuut af met een deel van de wijn en roer stevig met de garde tot een gladde saus. Giet de rest van de wijn en 250 ml. water erbij. Voeg wortel, ui, knoflook, champignons, uitgebakken spek, tomatenpuree, tijm, laurierblaadjes en het vlees toe. Roer om met de houten lepel,

7

Zet de pan met deksel erop in de oven en laat 3 tot 4 uur (mag ook langer) rustig stoven. Voeg het laatste half uur de zilveruitjes toe. Bestrooi vlak voor serveren met peterselie.

Notes

Lekker met: gekookte of gebakken aardappels, aardappelpuree of friet. Ook pasta zoals tagliatelle is hier lekker bij. De meeste groenten smaken heerlijk bij een stoofgerecht.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply