Food/ Gezonde Ambities/ Lente/ Salades/ Zomer

Frisée salade met nectarine en radijs

Gezonde salade geitenkaas nectarine

Frisée, ook wel krulandijvie genoemd, is een frisse, licht bittere slasoort. In Frankrijk liggen ze standaard op iedere markt en zijn onderdeel van de dagelijkse maaltijd. In Nederland zie je ze eigenlijk nooit, niet bij mijn groenteboer en supermarkt in ieder geval. Daarom ben ik het zelf gaan telen en kwam er zo achter dat het een toppertje is voor de moestuin. Groeit snel en heeft verder niets nodig behalve wat extra water in droge tijden. Ook valt het mij op dat er geen kleine kruipertjes tussen de slabladeren zitten, heel prettig!

Gezonde salade met frisée

Frisée leent zich uitstekend voor een ‘aangeklede’ salade. De Fransen serveren ‘m met uitgebakken spekjes en een gepocheerd ei, ook heel lekker. Ik kleed hem wat uitgebreider aan, met rijpe nectarine, radijsjes, gedroogde ham en wat verse geitenkaas. Fris, zoet, zout en romig, de licht bittere en stevige frisée kan dit makkelijk hebben. De vertrouwde botersla zou bezwijken onder zo’n lading ingrediënten. Mocht je nu echt geen frisée kunnen vinden en is zelf kweken geen optie dan is little gem (die kleine kropjes) of romeinse sla een goede vervanger.

Frisee salade met nectarine

Frisée salade met necarine en radijs

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 10 min.

Ingredients

  • 1 krop frisée
  • 1/2 komkommer
  • Radijsjes
  • 2 rijpe nectarines
  • Parmaham of andere gedroogde ham
  • Zachte geitenkaas
  • Handje noten en pompoenpitten
  • Olijfolie (6 eetl)
  • Mosterd (1 eetl)
  • Azijn (2 eetl)
  • Honing (2 eetl)
  • Peper en zout

Instructions

1

Haal de blaadjes los van de stronk en was ze zorgvuldig. Droog de sla in een slacentrifuge.

2

Snijd de komkommer in heel dunne plakjes, het makkelijkst gaat dat met een mandoline.

3

Snijd de radijsjes in dunne plakjes en de nectarines in partjes.

4

Klop een redelijk zoete dressing van de olijfolie, azijn, mosterd, honing, peper en zout. Meng 2/3 deel van de dressing door de frisée in een grote schaal. Verdeel hier de rest van de ingrediënten over en bedruppel met de rest van de dressing. Nog een draai met de pepermolen en smullen maar!

Notes

Frisée kun je vervangen door little gem (kleine slakropjes) of Romaine sla.

Wil je nog meer variatie, probeer ook eens deze salades.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply