Diner/ Food/ Simpel en Gezond, altijd 250 gram verse groenten per persoon.

Gado Gado met Tempeh

Nog een heerlijk recept uit de Indonesische keuken, Gado Gado. Knapperige groenten met pindasaus, erbij sticky tempehblokjes en witte rijst. O ja, ook een half eitje maar die was ik vergeten op de foto.

Oeps, de eitjes vergeten!

Gado Gado

Gebruik alle groenten die je lekker vindt, sperzieboontjes, taugé en komkommer liggen voor de hand. Vul aan met andere verse groenten die je tegenkomt in het schap, zoals witte- of chinese kool, wortel of stevige sla. De groenten blancheer je kort, het is belangrijk dat ze nog knapperig zijn. Heb je een stoomoven? Gebruik die, zo blijven alle voedingsstoffen nog beter behouden.

De pindasaus voor dit gerecht is dunner dan je gewend bent. Je kunt een pot kant & klare Wijko satésaus nemen en extra melk (of water) toevoegen, voor de home made versie gebruik je dit recept en verdun je het met een scheut melk of water.

Sperziebonen

Valt je trouwens nog wat op aan deze foto? Ja, dat vergeten eitje natuurlijk en nog iets, de puntjes van de sperziebonen laat ik aan één kant zitten! Het is namelijk helemaal niet nodig deze te verwijderen, mensen doen dit uit gewoonte. Vroeger waren boontjes helemaal niet draadloos maar moesten echt ontdaan worden van harde draden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Alleen het aanhechtingspuntje is hard dus dat snijd je eraf, het sierlijke dunne puntje aan de andere kant laat je lekker zitten.

Rijsttafel

Gado Gado kan je ook serveren als onderdeel van een rijsttafel, Geef er dan deze heerlijke daging smoor en kipsateetjes bij. Succes gegarandeerd!

Gado gado met tempeh

Gado gado met tempeh

Print Recipe
Serves: 4-6 pers. Cooking Time: 30 min.

Ingredients

  • Rijst
  • 500 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 400 gram witte kool
  • 200 gram taugé
  • 1/2 komkommer
  • 2 tot 4 eieren
  • Pinda's of gebakken uitjes
  • Pindasaus (volgens recept op de site) of van Wijko
  • 400 gram tempeh
  • 1 ui
  • Flinke scheut (6 eetlepels) ketjap manis
  • Flinke scheut zoete chilisaus (4 eetlepels)

Instructions

1

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2

Snijd de tempeh in blokjes. Verhit een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (6 eetl) in een ruime koekenpan en bak de blokjes tempeh op middelhoog vuur goudbruin.

3

Breng een grote pan water aan de kook en voeg een theelepel zout toe.

4

Snipper ondertussen een ui en fruit deze in een eetlepel olie in een klein pannetje glazig. Voeg dan de ketjap, zoete chilisaus en een lepel sambal toe. Breng aan de kook en schep de gebakken tempeh erdoor. Zet het vuur uit en zet apart tot gebruik.

5

Haal de buitenste bladeren van de kool, snij de kern eruit en snij de kool in stukken van ongeveer 4 cm.

6

Maak de sperzieboontjes schoon.

7

Blancheer de witte kool 2 minuutjes in kokend water, schep het eruit met een schuimspaan en laat uitlekken in een vergiet. Leg ze in een grote schaal.

8

Blancheer de boontjes een minuut of 2-3, tot ze beetgaar zijn. Laat ze ook uitlekken in het vergiet en schik ze naast de kool.

9

Doe nu de taugé in het vergiet en giet het kokende water erover, laat uitlekken en ook de taugé gaat in de schaal.

10

Snijd de komkommer in plakjes en leg bij de andere groenten.

11

Maak de pindasaus volgens recept of verwarm de Wijko satesaus en verdun deze met extra water of melk.

12

Verdeel de pindasaus over de groenten en bestrooi met pinda's of gebakken uitjes. Je kunt ook de pindasaus apart erbij serveren. Geef er de rijst en tempeh bij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply