Deze super gezonde salade met gegrilde groenten en witte bonen is echt iets voor het weekend. Ik ben een groot liefhebber van alle groenten en geef ze graag de hoofdrol in een gerecht. Vlees is dan eigenlijk niet meer nodig, of veel minder.
Toch kan een vegetarisch gerecht ook best saai zijn, je mist dan de bite. Het is zaak om te voorkomen dat de hele maaltijd bestaat uit gladde strukturen, voeg dus harde elementen toe en pas de bereiding van je groenten aan voor meer smaak. Een hand noten en/of zaden kan al wonderen verrichten en de groenten roosteren in de oven geeft zo’n lekker smakelijk donker randje.
Door witte bonen toe te voegen maak ik van deze salade een complete maaltijd. Peulvruchten zijn een prima eiwitleverancier en zorgen voor een verzadigd gevoel. De bonen bak ik even in een hete pan, zo krijgen ze een bruin korstje. Bestrooi het geheel met wat walnoten en vers geraspte Parmezaan en geef er lekker brood met gezouten roomboter bij. Op zaterdag heb je vast wel tijd om naar die lekkere (Franse) bakker te gaan!
Gegrilde Groenten Salade met witte bonen
Print RecipeIngredients
- 2 rode paprika's
- 1 gele paprika
- 2 grote venkels
- 1 courgette
- 1 teen knoflook
- 2 blikken Cannellini bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 200 gram cherrytomaatjes
- 1 citroen
- Hand platte peterselie, fijngehakt
- Flinke hand walnoten, grofgehakt
- Stukje Parmezaan
- Zout en peper
- Honing
- Olijfolie
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was en droog alle groenten. Snijd de venkels, paprika's en courgette in stukjes van ongeveer 2 cm. Schep de groenten om met een scheutje olijfolie, zout en peper.
Leg een vel bakpapier op een grote bakplaat en verdeel hier de groenten over. Bak 30 minuten in de oven tot ze donkere randjes krijgen. Schep tussendoor 1 keer om. De laatste 7 minuten bak je de cherrytomaatjes mee.
Ondertussen bak je in 1 eetlepel olijfolie de afgespoelde en goed uitgelekte bonen in een hete koekenpan tot ze bruin kleuren.
Maak de dressing van het sap van een halve citroen, 3 eetlepels olijfolie en honing, zout en versgemalen peper naar smaak. Mix er de gehakte peterselie door.
Roer de gegrilde groenten, bonen en dressing voorzichtig door elkaar en bestrooi met de walnoten. Rasp aan tafel de Parezaan erover.
Notes
Geef er lekker (stok)brood met gezouten roomboter bij. Een stukje gebakken kipfilet of vis past hier ook prima bij. In plaats van walnoten kan je ook andere noten gebruiken, zoals amandelen of hazelnoten.
No Comments