Dit recept voor heerlijke, super simpele gezonde erwtensoep met kip is één van de populairste recepten op mijn blog. Zelf ben ik er ook groot fan van. Vol verse wintergroenten en stevig zoals het hoort. Wil je de soep liever vegetarisch dan hoef je alleen de kip weg te laten. Probeer het ook eens en laat me weten wat je ervan vindt!
Van erwtensoep kon ik nooit echt genieten, hoewel ik best een soepliefhebber ben. Al dat varkensvlees wat erin gestopt wordt… Spek, karbonades, rookworst, de meeste erwtensoep staat stijf van het varkensvet. Dat vind ik niet lekker en gezond is het ook niet te noemen. Hoewel de basis van peulvruchten en groenten wel heel goed voor je zijn.
Tot ik zelf erwtensoep ging maken, en alleen ingrediënten gebruikte die ik zelf lekker en gezond vind. Deze vernieuwde versie is een groot succes geworden en ik maak hem nog vaak. Ideaal voor een groter gezelschap maar ook hartstikke handig om de helft in te vriezen en op een drukke dag even op te warmen.
- Was de spliterwten
- De verse groenten
Met deze soep profiteer je van de voordelen van mager vlees, goede eiwitten en groentes vol vezels en vitamines.
En kunnen sommige tafelgenoten de rookworst echt niet missen, geef hem er dan apart bij.
Erwtensoep maak je een dag van te voren, de volgende dag is ‘ie op zijn best.
Gezonde erwtensoep met kip
Print RecipeIngredients
- 1 verpakking spliterwten van 500 gram
- 2 preien
- 1/2 knolselderij
- 2 wortels (220 gram)
- 1 grote ui, of 2 kleine
- 1 aardappel
- 1/2 eetl. zout
- Peper
- 3 kipfilets, +- 450 gram
- Bos selderij
Instructions
Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Neem een grote soeppan en breng de spliterwten met 1,9 liter water aan de kook. Laat 30 minuten koken voor je de groenten erbij doet. Schep het schuim er met een schuimspaan af. Nu kun je de overige voorbereidingen treffen. Als de soep te dik wordt dan voeg je wat extra water bij.
Was de prei goed en haal het buitenste blad eraf. Snijd in dunne ringen. Snipper de ui. Schil de knolselderij en aardappel en snij ze samen met de wortels in kleine blokjes.
Voeg na 30 minuten koken de prei, ui, knolselderij, wortel, aardappel, 1/2 eetl. zout en peper naar smaak toe. Roer zo nu en dan door om aanbranden te voorkomen.
Na een half zachtjes koken voeg je de kipfilets in hun geheel toe en laat je deze 15 min. meekoken. Haal ze er na die tijd uit en verdeel in stukjes, voeg dit weer bij de soep.
Snijd het selderijblad klein en voeg toe. De soep heeft nu anderhalf uur gekookt en zal redelijk vloeibaar zijn. Na afkoelen en een nacht in de koelkast of andere koele ruimte is je erwtensoep precies dik genoeg geworden.
Notes
Maak erwtensoep altijd een dag van te voren. De volgende dag is de soep precies zoals hij moet zijn.
7 Comments
Lida
24/01/2021 at 10:55Ben blij met dit recept, sinds kort werk ik in een eetcafé voor verstandelijk beperkten. Ik mag zelf de recepten bedenken. Maar wel zo gezond mogelijk natuurlijk. Dus ga nu varkensvlees vervangen voor kip.
Silvie
12/05/2021 at 11:37Hoi Lida,
Beetje late reactie van mij.. Maar wat leuk dat je in een eetcafé met verstandelijke beperkten werkt, ik hoop dat jullie de coronatijd een beetje prettig doorkomen en nu weer gasten kunnen ontvangen. Ja, varkensvlees vervangen voor kip is echt een aanrader. Fijn dat je rekening houdt met de gezondheid van de gasten!
jan
03/01/2019 at 20:42ik maak de hele winter erwtensoep met kip , 6 liter per keer, stampvol groenten en heel weinig zout.
Ik gebruik 500 gr spliterwten en 500 gr kikkererwten, die 24 uur voorweken.
op die 6 liter gaan er maar twee bouillonblokjes in.
er gaat 2 kilo erwtensoepgroenten in. Alles gaat in de vriezer op een liter na dan, die gaat in de koelkast en zo eten wij van oktober tot april , iedere dag een kop erwtensoep.
Claudia Liechty
06/12/2016 at 17:23Hoi Silvie, was jij niet bevriend met Marthe? Groetjes, Claudia
Silvie
14/12/2016 at 20:56Hi Claudia,
Jazeker, dat klopt!
Leuk dat je mijn site gevonden hebt!
Groetjes, Silvie
Elly
01/11/2016 at 19:26Leuke foto!!! Binnenkort staat deze heerlijke erwtensoep bij ons op tafel. 😀
Silvie
01/11/2016 at 19:36Leuk! Haha, Gijs Rens en Mark willen de worst niet missen 😄 Succes met maken!