Diner/ Food/ Herfst/ Sinterklaas recepten/ Winter

Gezonde Erwtensoep met Kip

Gezonde erwtensoep met kip

Dit recept voor heerlijke, super simpele gezonde erwtensoep met kip is één van de populairste recepten op mijn blog. Zelf ben ik er ook groot fan van. Vol verse wintergroenten en stevig zoals het hoort. Wil je de soep liever vegetarisch dan hoef je alleen de kip weg te laten. Probeer het ook eens en laat me weten wat je ervan vindt!

Van erwtensoep kon ik nooit echt genieten, hoewel ik best een soepliefhebber ben. Al dat varkensvlees wat erin gestopt wordt… Spek, karbonades, rookworst, de meeste erwtensoep staat stijf van het varkensvet. Dat vind ik niet lekker en gezond is het ook niet te noemen. Hoewel de basis van peulvruchten en groenten wel heel goed voor je zijn.

Gezonde erwtenspoep met kip

Tot ik zelf erwtensoep ging maken, en alleen ingrediënten gebruikte die ik zelf lekker en gezond vind. Deze vernieuwde versie is een groot succes geworden en ik maak hem nog vaak. Ideaal voor een groter gezelschap maar ook hartstikke handig om de helft in te vriezen en op een drukke dag even op te warmen.

Met deze soep profiteer je van de voordelen van mager vlees, goede eiwitten en groentes vol vezels en vitamines.

En kunnen sommige tafelgenoten de rookworst echt niet missen, geef hem er dan apart bij.

image

Erwtensoep maak je een dag van te voren, dan is de soep het allerlekkerst.

Gezonde erwtensoep met kip

Print Recipe
Serves: 8 kommen Cooking Time: 1,5 uur totaal

Ingredients

  • 1 verpakking spliterwten van 500 gram
  • 2 preien
  • 1/2 knolselderij
  • 2 wortels (220 gram)
  • 1 grote ui, of 2 kleine
  • 1 aardappel
  • 1/2 eetl. zout
  • Peper
  • 3 kipfilets, +- 450 gram
  • Bos selderij

Instructions

1

Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Neem een grote soeppan en breng de spliterwten met 1,9 liter water aan de kook. Laat 30 minuten koken voor je de groenten erbij doet. Schep het schuim er met een schuimspaan af. Nu kun je de overige voorbereidingen treffen. Als de soep te dik wordt dan voeg je wat extra water bij.

2

Was de prei goed en haal het buitenste blad eraf. Snijd in dunne ringen. Snipper de ui. Schil de knolselderij en aardappel en snij ze samen met de wortels in kleine blokjes.

3

Voeg na 30 minuten koken de prei, ui, knolselderij, wortel, aardappel, 1/2 eetl. zout en peper naar smaak toe. Roer zo nu en dan door om aanbranden te voorkomen.

4

Na een half zachtjes koken voeg je de kipfilets in hun geheel toe en laat je deze 15 min. meekoken. Haal ze er na die tijd uit en verdeel in stukjes, voeg dit weer bij de soep.

5

Snijd het selderijblad klein en voeg toe. De soep heeft nu anderhalf uur gekookt en zal redelijk vloeibaar zijn. Na afkoelen en een nacht in de koelkast of andere koele ruimte is je erwtensoep precies dik genoeg geworden.

Notes

Maak erwtensoep altijd een dag van te voren. De volgende dag is de soep precies zoals hij moet zijn.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Claudia Liechty
    06/12/2016 at 17:23

    Hoi Silvie, was jij niet bevriend met Marthe? Groetjes, Claudia

    • Reply
      Silvie
      14/12/2016 at 20:56

      Hi Claudia,
      Jazeker, dat klopt!
      Leuk dat je mijn site gevonden hebt!
      Groetjes, Silvie

  • Reply
    Elly
    01/11/2016 at 19:26

    Leuke foto!!! Binnenkort staat deze heerlijke erwtensoep bij ons op tafel. 😀

    • Reply
      Silvie
      01/11/2016 at 19:36

      Leuk! Haha, Gijs Rens en Mark willen de worst niet missen 😄 Succes met maken!

    Leave a Reply