Bijgerechten/ Food/ Winter

Hasselback potatoes

Hasselback aardappelen

Hasselback Potatoes, je hebt ze vast wel eens gezien of gegeten. Ik heb een onweerstaanbaar lekkere variant voor je, gevuld met Gruyère. Het is niet alleen de meest decoratieve manier om een aardappel te serveren maar ook één van de lekkerste. De buitenkant krokant met een goudbruin kaaskorstje, van binnen is de kaas gesmolten en de aardappel heerlijk zacht.

Hasselback potatoes

Oorsprong

De Hasselback Potatoe vindt zijn oorsprong in het Zweedse restaurant Hasselbacken. In de 18e eeuw was dit al een populair gerecht, best bijzonder dat het nog steeds zo geliefd is!

Hoe?

Snijd met een groot scherp mes de aardappel in dunne plakjes van 4 mm. Maar, let op: niet helemaal doorsnijden! Leg ze daarom tussen 2 houten lepels of snijplanken, dan gaat het vanzelf goed. Smeer ze rondom in met olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en zout.

In de oven worden ze een soort waaiers, ziet er al goed uit he!

Stop er dan plakjes Gruyère tussen, bestrooi met rozemarijn en zet weer terug in de oven voor 10 minuten.

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Print Recipe
Cooking Time: 1 uur

Ingredients

  • Vastkokende grote aardappels
  • Gruyère kaas
  • Rozemarijn, gedroogd of vers
  • Verse bieslook, gehakt
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper en zou

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 210 graden.

2

Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog ze af.

3

Leg een aardappel tussen 2 houten pollepels, of tussen 2 snijplanken en snijd de aardappel in dunne plakjes van 4 mm. Zorg dat je niet helemaal doorsnijdt.

4

Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat, kwast ze rondom in met olijfolie en bestrooi met zout en peper.

5

Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de aardappels 25 minuten.

6

Kwast ze nogmaals dun in met olijfolie en zet weer in de oven. Bak ze nu, afhankelijk van de grootte, 15 tot 25 minuten tot de binnenkant gaar is.

7

Snijd de Gruyère in plakjes.

8

Neem de aardappels weer uit de oven en steek de plakjes kaas tussen de schijfjes steken, gebruik zoveel of zo weinig kaas je zelf lekker lijkt.

9

Bak de aardappels met kaas nog een minuut of 10 tot de kaas gesmolten is en een korstje krijgt.

10

Bestrooi met bieslook en serveer direct.

Notes

Serveertip: Geef er beetgaar gekookte groenten bij of een salade en een stukje vlees of vis. Houd er rekening mee dat deze piepers best machtig zijn.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply