Food/ Kerst/ Taartenzoet/ Winter

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

Een waarschuwing vooraf: tijdens het bakken van deze kerstkoekjes kom je genadeloos in de kerstsfeer. Er is niet aan te ontkomen, je hele huis ruikt naar kerst als deze koekjes uit de oven komen.

Kerstkoekjes

Een lekker zoet recept voor echte, klassieke kerstkoekjes met kaneel en een beetje gember. Met een setje kerstuitstekers heb je ze zo gemaakt. Het glazuur is wel even een priegelwerkje, leuk om samen met kinderen te doen. Ook leuk, maak er een gat in voor ze de oven ingaan. Je kunt ze dan met een lintje in de kerstboom hangen.

Kerstkoekjes met kaneel en gember

Print Recipe
Serves: 20 stuks Cooking Time: Een uurtje

Ingredients

  • 170 gram bloem
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. gemberpoeder
  • Snufje zout
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram koude boter, in blokjes
  • 70 ml. schenkstroop
  • Voor het glazuur:
  • 150 gram royal icing poeder
  • 15 ml water (kijk op de verpakking van de royal icing voor de gebruiksaanwijzing)
  • OF: kant en klare royal icing
  • Extra nodig: (kerst)uitstekers, spuitzak met klein spuimondje, 2 mm. en een deegroller

Instructions

1

Meng in een ruime kom de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, gember, kaneel en zout. Wrijf met je vingers de koude boter erdoor tot kleine kruimels. Giet de stroop erin en roer het door met een lepel. Kneed nog even door met je vingers tot alles gemengd is, vorm er snel een bal van zonder teveel te kneden. Als het deeg te droog is om een bal te vormen voeg je een halve eetlepel koud water toe. Verpak de bal deeg in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

3

Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 minuten op temperatuur komen. Bestrooi het werkvlak en de deegroller met bloem, druk de bal deeg een beetje plat en rol uit tot ongeveer 8 mm dik. Steek er koekjes uit en leg ze op de bakplaat. Herhaal dit tot het deeg op is. Bak de koekjes 10 minuten op 175 graden.

4

Laat ze volledig afkoelen.

5

Klop de royal icingpoeder goed door met het water tot een zeer stevige witte massa. Het moet echt heel stevig zijn, anders loopt het van je koekje. Hang je spuitzakje met spuitmondje in een glas en vouw de rand naar buiten. Nu heb je 2 handen vrij en kun je het spuitzakje met de royal icing vullen, haal dan het spuitzakje uit het glas en draai hem strak dicht. Versier de koekjes ermee en laat een uur hard worden, liefst nog langer. Bewaar de kerstkoekjes in een afgesloten trommel.

Notes

Royal icing poeder koop je in een bakwinkel. Ik heb in de supermarkt ook kant en klare icing zien staan, van dr. Oetker.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply