Wie kent het niet? Kruidcake is zo’n typisch Nederlands produkt wat we allemaal weleens gegeten hebben. Lekker smeuïg en kruidig maar helaas boordevol suiker.
Gezonde(re) kruidcake
Met dit recept maak jij een gezonder alternatief. Veel minder suiker en volkoren meel in plaats van witte bloem. Ik gebruik graag volkorenmeel omdat daar alle vezels en mineralen nog in aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot de bewerkte witte variant. Hier is 90 tot 95 % van de mineralen en vezels uit verwijderd. Zonde, want je lichaam heeft deze voedingsmiddelen juist hard nodig.
Suiker zorgt voor een lekkere smaak en ook voor de juiste structuur, helemaal zonder suiker zou deze cake te droog worden. Daarom voeg ik er wel een kleine hoeveelheid aan toe. De peer bovenop maakt het extra lekker.
Kruidcake met peer
Print RecipeIngredients
- 375 gram volkoren speltmeel
- 3 theel. bakpoeder
- Snufje zout
- 3 volle theel. koek- en speculaaskruiden
- 3 eetl. donkerbruine suiker
- 100 gr. (2 handen) pecannoten, grof gehakt
- 2 eieren
- 300 ml. melk of water of een mix hiervan (met melk wordt het wat smeuïger)
- 30 ml. zonnebloem olie
- 2 rijpe peren
- Grote cakevorm en bakpapier.
Instructions
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng het meel met de bakpoeder, zout, kruiden, suiker en gehakte noten in een grote kom.
Roer de eieren, melk en/of water en olie door elkaar. Mix dit mengsel met een garde door het droge mengsel tot een dik cakebeslag.
Vet de cakevorm in en leg een op maat geknipt stuk bakpapier onderop.
Vul de vorm met het cakebeslag.
Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en verdeel de peer op het cakebeslag.
Bak de cake in 50 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd dan met een scherp mes voorzichtig langs de randen zodat de cake makkelijk uit de vorm komt.
2 Comments
Bibi
08/05/2021 at 09:37De cake bleef heel nat ondanks dat ik hem al twee maal extra op 180 / 10 minuten had gebakken . Klopt het recept wel???
Silvie
12/05/2021 at 11:26Beste Bibi,
Dat is vervelend inderdaad! Misschien ligt het aan het type meel wat je gebruikt, is het wel volkoren? Ik houd mij altijd exact aan dit recept en dat gaat altijd goed. Ik gebruik een heteluchtoven, dat bakt ook wat sneller dan boven- en onderwarmte.