Food/ Hartige hapjes/ Lente

Mini quiches met asperge en garnalen

Mini quiches met garnalen en asperges

Voor mij alleen nog maar lente-achtige hapjes en salades! De zon is doorgebroken en het blijft de komende tijd stralend weer. Ik denk aan buiten eten, barbeque en ijsjes, of ben ik nu heel voorbarig?

Mini quiche

Met Pasen in het vooruitzicht heb ik het recept van een lekker hapje voor je, kleine hartige taartjes gevuld met groene asperges, garnaaltjes en dille. Je kunt natuurlijk ook 1 grote maken maar deze kleintjes zien er toch heel smakelijk uit?

Mini quiches met garnalen en asperges

Pâte brisée

Het deeg voor de bodem maak ik ook zelf, dat is zoveel lekkerder dan de kant en klare varianten. Omdat je de koude boter eerst door de bloem wrijft met je vingers tot snippers en daarna het water snel erdoor werkt ontstaat na het bakken een krokant luchtige korst die toch heel stevig is. Handig als je de kleine quiches uit de hand eet.

Mini quiche

Mini quiches met asperges en garnalen

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 30 min. bereiden, 1 uur wachten, 21 min. oventijd

Ingredients

  • 190 gram bloem
  • 1/2 theel. zout
  • 90 gram koude roomboter, in blokjes. Plus extra om in te vetten
  • 70 ml. ijskoud water
  • 1/4 courgette, in blokjes van 1 cm
  • 12 groene asperges, houtige onderkant eraf
  • 3 takjes verse dille
  • 3 eieren
  • 90 ml. crème fraîche
  • 100 gram garnalen naar keus, roze of Hollandse. Gepeld.
  • 2 eetl. paneermeel
  • Handje geraspte oude kaas
  • Witte peper en zout
  • Muffinvorm voor 12 stuks

Instructions

1

Meng in een ruime kom de bloem met het zout en wrijf er met je vingertoppen de boter door tot kleine schilfers. Voeg het koude water toe en roer met een vork tot het gemengd is. Kneed met je handen snel door en vorm een platte schijf. Verpak deze in plasticfolie en leg een uur (of langer) in de koelkast. Het deeg haal je 10 minuten voor bereiding uit de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 graden.

3

Snijd de groene asperges in stukjes van 2 cm. De kopjes laat je wat langer, 4 cm ongeveer. Kook de aspergestukjes 1 minuut, voeg dan de kopjes toe en kook nog 30 seconden. Giet af en laat droogstomen.

4

Spoel de garnalen even af in een zeef en laat goed uitlekken.

5

Hak 2 takjes dille fijn.

6

Meng met een garde de eieren, crème fraîche, dille en naar smaak zout en peper tot een egaal mengsel.

7

Vet de vormpjes van het muffin bakblik in.

8

Bestrooi je werkvlak met bloem, bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem. Rol het deeg uit tot 4 mm. dik. Het deeg zal iets terugveren, gewoon rustig doorrollen van binnen naar buiten, dan komt het goed. Strooi wat extra bloem als het plakt.

9

Steek er rondjes uit van 8 cm doorsnee, dit gaat prima met een groot glas bijvoorbeeld. Bekleed de vormpjes met de rondjes deeg.

10

Strooi een beetje paneermeel op de bodem. Verdeel de courgetteblokjes en aspergestukjes over de bodempjes. Verdeel dan de garnalen erover en de aspergepunten. Schenk hier, met behulp van een sauslepel, het eimengsel over. Vul ze tot 3/4 vol. Bestrooi met een klein beetje geraspte oude kaas, een theelepel per stuk ongeveer. Bak de quiches iets onder het midden van je oven in 20-22 minuten goudbruin en gaar.

11

Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren. Je kunt ze ook langer van te voren maken. Garneer de quiches met verse dille.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply