Diner/ Food/ Herfst

Mosselen met Roquefortsaus

Mosselen in Roquefortsaus

Mosselen met roquefort, dit is vast bedacht door de Fransen. Ik at deze combinatie voor het eerst jaren geleden in de charmante Noord-Franse badplaats Mers-les-Bains, bij restaurant Les Mouettes. Wat overigens een dikke aanrader is als je hier eens in de buurt bent.

Mers-les-Bains

Zoals veel Noord-Franse badplaatsen heeft ook Mers-les-Bains dat beetje ‘vergane glorie sfeertje’. De Belle-Époquevillas en in pastelkleuren geverfde gevels langs de boulevard doen denken aan de tijd dat dames en heren in stijl gingen pootje baden. ’s Zomers staan er talloze strandhuisjes en kan het best druk zijn. In de herfst ben je vaak de enige op het strand en maak je een mooie wandeling langs de ruige kust naar Le Treport (kaplaarzen en regenjas aan!). In de haven aldaar loop je over een wankel bruggetje zo het stadje in. Ga vooral naar Décoration Marine, een mooie winkel vol nautische spulletjes voor in huis. Met de kabelbaan (Funiculaire) laat je je naar het hoogste punt op de krijtrotsen vervoeren, vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht.

Terug naar de mosselen…

Onder de metershoge krijtrotsen in Mers-les-Bains vind je Les Mouettes, waar ze die heerlijke mosselen in roquefortsaus serveren. Met onderstaand recept zet jij dit gewoon thuis op tafel!

Mosselen roquefort recept

Weet je niet precies wanneer het mosselseizoen is? Zeeuwse mosselen zijn verkrijgbaar van juli tot april. Hangcultuur mosselen zijn zelfs een maandje eerder, in juni, al rijp. Het ezelsbruggetje van de ‘r’ in de maand geldt allang niet meer, doordat de mosselen tegenwoordig gekoeld vervoerd worden. Dus ook in de zomer kunnen we ervan genieten.

Kies ook eens voor een kleiner formaat mossel, zoals de Fransen doen. Nederlanders zijn gewend de grootste mosselen ook als de beste te betitelen (AA kwaliteit), maar de kleintjes zijn zeker zo lekker van smaak.

Wijnadvies bij mosselen:

Een droge Muscadet, Sauvignon Blanc, Chablis en Riesling zijn voor de hand liggende wijnen. Ook de betaalbare Picpoul de Pinet, juist vanwege zijn frisse ongecompliceerde karakter is een aanrader.

Mosselen in Roquefortsaus

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 25 min.

Ingredients

  • 4 kg mosselen
  • 1 flinke prei, in ringen gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Vers gemalen peper
  • Witte wijn
  • Peterselie, fijngehakt
  • Voor de saus:
  • 100 gram roquefort, korst verwijderd en in stukjes.
  • 200 ml. room
  • 1 theel. maizena opgelost in een scheut witte wijn
  • Erbij:
  • Knapperig stokbrood om in de saus te dopen
  • Groene salade

Instructions

1

Vul een emmer met koud water en de mosselen. Haal de mosselen hier 1 voor 1 uit en verwijder onregelmatigheden. Tik een geopende mossel tegen het aanrecht, als de schelp zich niet meer sluit gooi je hem weg. Kappotte schelpen ook weggooien.

2

Maak de saus door de room in een klein pannetje te verwarmen, smelt hier de roquefort in. Roer er de wijn met maizena door tot een gladde, romige saus. Bewaar met het deksel erop.

3

Verhit in 2 grote mosselpannen (of grote kookpannen) een scheutje olijfolie en fruit de prei, ui en knoflook even aan. Blus af met een scheut witte wijn, bestrooi met versgemalen peper en peterselie. Verdeel de mosselen over de pannen. Leg het deksel erop en houd het vuur hoog. Laat het vocht 3 keer naar boven bruisen, schep ondertussen de boel een keer goed om. Dit duurt een minuut of 7, dan zijn alle mossen geopend en gaar.

4

Zet het vuur uit en verdeel de roquefortsaus over de pannen en serveer.

5

Lekker met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.

Notes

Een slikmossel herken je zo: de schelpen kun je makkelijk langs elkaar schuiven, dan zit de mossel vol slik/zand. Eén zo'n mossel kan je hele pan bederven. Controleer mosselen dus altijd goed.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply