Zoete herinnering
Een tulband heeft iets feestelijks, door de speciale vorm misschien? Of omdat je het vaak op bijzondere momenten eet, zoals kerst of een verjaardag. Mijn oma kon heerlijk koken en één van haar specialiteiten was tulband. Voor elke verjaardag in de familie nam oma een zelfgebakken exemplaar mee, en lekker dat ‘ie was! Ik kon me daar echt op verheugen. Gelukkig hoefde je nooit lang te wachten op het lekkers want op de grote dag was oma er, samen met opa, altijd als eerste om je te feliciteren. Met in haar handen die prachtige, hoge tulband. Die sneden we meteen aan natuurlijk. En als het een beetje meezat bleef er wel wat over, dat aten we de volgende dag als ontbijt.
Ontbijten met left-over tulband is het lekkerste ontbijt ter wereld!
Helaas is oma er al een tijdje niet meer en kan ik haar niet meer om het recept vragen. Ik vermoed dat het een cakebeslag was, met wat minder boter en een extra ei voor de luchtigheid. Geraspte citroenschil, rozijnen en misschien wat vanille.
Oreo tulband
Het tulbandrecept wat ik met jullie deel is wel wat anders, donkere chocoladecake met witte chocoladeglazuur en oreo’s. Ik denk dat mijn zus en ik hier 25 jaar geleden steil van achterover waren geslagen, jummie! Eén ding weet ik zeker: mijn oma, groot fan van chocolade, had deze versie ook geweldig gevonden!
Ik maakte hem voor een heel speciale gelegenheid, het eindfeest van groep 8. Muziek, BBQ en een uitgebreide desserttafel. Hij viel goed in de smaak en ging schoon op. Geen ontbijt met tulband dus…
Chocolade Oreo Tulband
Print RecipeIngredients
- 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 235 gram (donkere) basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt zout
- 5 grote eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel, plus een 1/2 theel. bakpoeder
- 50 gr. ongezoet cacaopoeder (Droste)
- 1 eetl. water
- 175 gr. witte chocolade
- 7 oreo's
- Extra nodig:
- Tulbandvorm
- Mixer
Instructions
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix boter, suiker, vanillesuiker en zout 5 minuten tot een romige massa.
Eén voor één de eieren erdoor mixen.
Zeef het bakmeel met bakpoeder en cacao in een aparte kom. Spatel dit rustig door het botermengsel tot het gemengd is, voeg een klein beetje water toe als het te dik blijft.
Vet de tulbandvorm in of gebruik een handige bakspray. Vul de vorm met het beslag.
Bak de tulband in 70-75 minuten gaar.
Controleer of de tulband gaar is door met een houten satéprikker erin te prikken, als hij er droog uitkomt is de tulband gaar.
Laat in de vorm 1 uur afkoelen en haal de tulband voorzichtig uit de vorm. Plaats op een rooster om volledig af te koelen.
Zet de tulband tijdens het maken van de topping 10 minuten in de vriezer of koelkast, dan stolt de witte chocoladelaag mooi op de koude cake.
Smelt hiervoor de witte chocolade au bain marie tot er nog een paar stukjes in de massa drijven. Laat onder af en toe doorroeren in een minuut of 10 weer iets dikker worden.
Snijd ondertussen de oreo's met een groot scherp mes in vieren.
Haal de tulband uit de vriezer en schep met een lepel de witte chocolade over de bovenrand zodat het rustig naar beneden uit kan lopen. Wanneer na 20-60 minuten (afhankelijk van de temperatuur in je keuken) de chocolade bijna gestold is verdeel je de koekjes erover. Test het even met 1 koekje, als deze mooi op zijn plaats blijft zitten kun je de rest ook erop plakken.
Notes
Nog meer chocolade en smeuïgheid? Meng dan 50 gram gesmolten pure chocolade door het beslag. Een flinke hand chocoladedrups door het beslag geeft ook een extra lekker resultaat.
3 Comments
Elly Röttger
25/07/2017 at 08:21Lieve Silvie,
Wat zou Oma trots geweest zijn op je, haar heerlijke tulband staat nu op internet!
Oma had veel lekkere recepten o.a. flinterdunne Jan Hagel. Misschien ook eens proberen? Liefs mama
Silvie
25/07/2017 at 09:03Leuk he! Goed idee, Jan Hagel ga ik zeker maken!
pieter
15/12/2022 at 14:00hoe je bek