Diner/ Food/ Herfst/ Kerst

Paddenstoelen Wellington, vegetarisch hoofdgerecht

Wellington champignons

Ga jij vegetarisch deze kerst? Serveer dan deze prachtige Wellington gevuld met paddenstoelen en knolselderij. Lekker hartig en een goede bite door het knapperige bladerdeeg.

Vegetarische Wellington

Vegetarisch kerstmenu

Het is nog niet zo makkelijk om echt feestelijke, speciale gerechten uit te kiezen voor je vegetarische kerstmenu. Vaak worden vegetariërs opgescheept met bijgerechten en een voorgefabriceerde vleesvervanger. Dat een vegetarisch hoofdgerecht ook heel lekker kan zijn voor alle gasten wordt vaak vergeten. Ik kan je verzekeren, dit pronkstuk zal bij iedereen in de smaak vallen. De buitenkant kun je zo mooi versieren als je wilt, maak er een heerlijk kerstige creatie van! In de vulling gaan paddenstoelen, wat knolselderij, tijm en mosterd. Je zou het nog aan kunnen vullen met een flinke hand grofgehakte kastanjes.

Maak je graag nog iets voor de niet-vegetariërs? Zet naast de paddenstoelen Wellington deze sappige parelhoen met tijm en citroen in de oven. Zorg er wel voor dat ze tegelijk klaar zijn natuurlijk!

Vegetarische Wellington met paddenstoelen

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 1 uur, inclusief oventijd

Ingredients

  • 2 uien
  • 1/2 knolselderij
  • 400 gram paddenstoelen, zoals kastanjechampignons
  • Bosje verse tijm
  • Mosterd
  • Worschester sauce
  • Rol bladerdeeg uit de koeling,
  • 1 ei
  • Olijfolie
  • Peper uit de molen en zout
  • Extra nodig: keukenkwast, bakplaat, 2 koekenpannen.

Instructions

1

Haal het bladerdeeg vast uit de koeling, zo rolt het makkelijk uit straks.

2

Verwarm de oven voor op 190 graden.

3

Snipper de ui en bak op laag vuur 10-15 minuten in een scheutje olijfolie tot ze zacht en zoet zijn. Schep op een bord en houd apart.

4

Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van de steel en snijd ze in kwarten of in plakken. Bak de champignons in olijfolie op hoog vuur snel bruin. Laat ze afkoelen in een vergiet zodat het vocht weg kan lopen.

5

Schil de 1/2 knolselderij en snijd in blokjes van +- 1 cm. Bak de blokjes knolselderij in wat olijfolie in 10 min. gaar op halfhoog vuur.

6

Rits de blaadjes van 8 takjes tijm en meng met de knolselderij, ui, een theelepel mosterd en enkele druppels Worschestersauce. Voeg versgemalen zwarte peper en eventueel zout naar smaak toe.

7

Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, laat het bakpapier eronder zitten. Snijd er in de breedte een reep af om voor de versiering te gebruiken.

8

Kluts het ei in een kopje.

9

Verdeel het knolselderijmengsel over de helft van de breedte van het bladerdeeg, laat bij de randen 2 cm vrij. Zie foto hieronder!

10

Schep voorzichtig de champignons op de knolselderij. Bestrijk de randen dun met ei (gebruik hiervoor de keukenkwast) en vouw de lap bladerdeeg erover dicht.

11

Druk de randen aan, doe voorzichtig zodat het deeg niet scheurt. Gebruik een vork om een reliëf in de randen te drukken, zo blijven de randen ook goed dicht.

12

Versier de bovenkant. Bestrijk de bovenkant met ei. Je kunt nu wat zeezoutvlokken erover strooien voor een mooi effect. Zet de Wellington 30-35 min. in de oven tot het mooi goudbruin kleurt.

Notes

Je kunt dit gerecht 's ochtends maken en koel wegzetten tot gebruik. Bedek de Wellington dan met aluminiumfolie en verwarm een minuut of 20 in de oven op 175 graden.

Recept Wellington

Recept Wellington

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply