Pasta met aubergine en uitgebakken spekjes is al een match made in heaven. Met deze extra’s krijgt het gerecht nog meer pit. Tapenade kun je makkelijk zelf maken en is een smaakvolle toevoeging aan deze simpele pasta. De volle, hartige smaken van gebakken aubergine en krokante spekjes combineren fantastisch met de friszure zongedroogde tomaat-walnotentapenade.
De tapenade maak je super simpel door slechts 3 ingrediënten samen fijn te hakken. Een smaakbommetje wat veel gerechten een oppepper geeft. Erbij kort gegrilde courgettesalade met citroendressing.
Penne met aubergine, krokante spekjes en walnotentapenade
Print RecipeIngredients
- 3 eetl. (half)zongedroogde tomaten
- 3 eetl. walnoten
- Handje platte peterselie
- 300 gram volkoren penne
- 200 gram biologische spekreepjes
- 1 ui
- 2 aubergines
- 1 theel. gedroogde tijm
- 1 courgette
- Geraspte schil van 1 citroen, alleen het gele
- Sap van 1/2 citroen
- 1/2 eetl. honing
- Peper en zout
- Parmezaan
Instructions
Voor de tapenade hak je de gedroogde tomaten met aanhangend olie, de walnoten en de peterselie fijn. Schep de walnotentapenade in een bakje en zet apart tot gebruik.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Bak de spekjes in een koekenpan knapperig en laat uitlekken op keukenpapier. Het achtergebleven vet in de pan gebruik je niet meer.
Snijd de aubergines in de lengte in kwarten, snijd deze ook weer in de lengte door. De lange repen snijd je in stukken van 4 cm. Snijd de ui in dunne halve ringen.
Bak de ui in wat olijfolie en schep uit de pan. Zet het vuur hoger en bak in dezelfde pan de aubergine met de tijm bruin en zacht. Schep er de gebakken ui, al-dente gekookte pasta en naar smaak peper en zout door. Zet het vuur uit.
Voor de courgette salade snijd je de courgette in dunne plakjes, dat gaat het makkelijkst met een mandoline of simpele keukenschaaf. Gril of bak de plakken heel kort (1 minuut) op hoog vuur en schep in een kom. Meng met de citroenrasp en het sap van 1/2 citroen, 1 eetl. olijfolie en 1 eetl. honing. Zet de salade op tafel.
Schep de pasta op de borden en verdeel er de tapenade over. Wat geschaafde Parmezaan maakt het geheel af.
Notes
Let op dat je alleen het gele van de citroen raspt, de witte schil eronder smaakt bitter. Maak het vega: vervang de spekjes door geroosterde pijnboompitten of extra walnoten.
Of heb je meer trek in pasta met kip en cherrytomaatjes?
2 Comments
Ton Verstraaten
04/04/2020 at 19:14Hallo Silvie, We hebben het recept gemaakt. We hebben het gebakken spek maar samen met de ui en de penne bij de aubergine gedaan. De aubergine zal ik een volgende keer in plakken snijden. Dat bakt handiger met minder olie hoop ik. De combinatie was wel lekker.
Pasta pesto met kip en cherrytomaten » Silvie's Kitchen
24/11/2016 at 16:24[…] Liever het recept voor pasta met aubergine, spekjes en walnotentapenade? […]