Bijgerechten/ Diner/ Food/ Gezonde Ambities

Quinoa linzenburgers

Quinoa linzenburgers met kruidendip

Hoe combineer je liefde voor burgers en de wens om vaker vegetarisch te eten? Met een homemade vegaburger natuurlijk!

Naar mijn kinderen ben ik altijd eerlijk over de oorsprong van ons voedsel. Als het over een stronk broccoli gaat kun je natuurlijk leuk vertellen over het groeiproces, de zon en de regen. Hartstikke gezellig blijft het dan. Maar meestal gaat het bij ons over vlees, of gevogelte. Ik wil daar net zo eerlijk en open over zijn als over de broccoli en dat gaat prima heb ik gemerkt.

Vegetarisch

Het gevolg is wel dat oudste zoon van 11 eens een week helemaal vegetarisch wilde eten om te kijken hoe dat was. Geen enkel probleem, dan doen we dat. Hij ging één keer in de fout met een bolletje knakworst op school maar thuis hebben we heerlijk vegetarisch gegeten. Onder andere deze linzenburgers die enorm in de smaak vielen. Een blijvertje wat mij betreft, met een broodje erom en een plak tomaat en augurk heb je absoluut een volwaardige vervanger van the real deal. Ik maakte er een frisse yoghurt-kruidendip bij en Griekse salade.

Quinoa linzenburger met kruidendip

Voor de yoghurt-kruidendip meng je Skyr of Griekse yoghurt met kruiden zoals basilicum, munt en bieslook.

Vorm van het quinoa-linzenmengsel mooie burgers en laat ze een half uur opstijven.

Quinoa-linzenburgers

Quinoa-linzenburgers met kruidendip

Print Recipe
Serves: 4-6 pers. Cooking Time: 1 uur.

Ingredients

  • 100 gram ongekookte groene linzen (of 200 gram gekookt)
  • 100 gram ongekookte quinoa
  • 1 rode ui
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke lepel currypasta
  • 2 eetl. bloem
  • Peper en zout
  • Voor de yoghurt-kruidendip:
  • 5 flinke lepels Skyr of Griekse yoghurt
  • 2 handen verse kruiden, bieslook, munt, basilicum etc. Fijngehakt.
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Voor de Griekse salade:
  • Komkommer
  • Tomaten
  • Rode ui
  • Groene paprika
  • Feta
  • Citroensap
  • Oregano
  • Olijfolie

Instructions

1

Spoel de linzen goed af onder stromend water in een vergiet. Kook ze in ruim water zo gaar dat ze helemaal zacht zijn. Giet ze af en laat droogstomen. Prak de linzen fijn met een vork.

2

Kook de quinoa gaar volgens de gebruiksaanwijzing, laat droogstomen.

3

Hak de knoflook fijn en snipper de rode ui. Meng met de geprakte linzen, quinoa, bloem, currypasta en peper en zout in een kom tot een homogene massa. Vorm er 8 burgers van, eventueel met behulp van een kookring of omgekeerd bakje waar je ze mee uitsteekt. Laat de burgers een half uur opstijven (langer kan natuurlijk ook).

4

Meng de yoghurt met gehakte kruiden en peper en zout naar smaak. Giet er een scheutje olijfolie over. Zet apart tot gebruik.

5

Maak de Griekse salade, snijd komkommer, tomaten en paprika in stukjes. Snijd de ui in halve dunne ringen en meng door elkaar. Verkruimel er de feta over en bestrooi met oregano, zout en peper. Besprenkel met citroensap en olijfolie.

6

Bak de burgers op halfhoog vuur in een ruime hoeveelheid olijfolie goudbruin, ongeveer 6 minuten per kant.

7

Serveer met de kruidendip en Griekse salade.

Notes

Je kunt er nog wat stokbrood bij serveren of doe de burger tussen een broodje met plakjes tomaat en augurk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply