Diner/ Food/ Herfst/ Valentijn

Risotto met wilde paddenstoelen

Ben je ook dol op paddenstoelen risotto? Ik vind het heerlijk en maak het regelmatig. Dit recept met gedroogde porcini en wilde paddenstoelen is een echte Italiaanse klassieker.

Risotto met paddenstoelen

Perfecte risotto maken is niet moeilijk, maar je moet er wel bij blijven. Heel belangrijk, vaak roeren en wat geduld. Kies ook de juiste rijstsoort, arborio of carnaroli, daar zit meer zetmeel in zodat het lekker smeuïg wordt. Dan maak jij ook verleidelijk lekkere risotto ai funghi!

Risotto met paddenstoelen

Risotto met paddenstoelen

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 50 minuten

Ingredients

  • 250 gram risottorijst, carnaroli of arborio*
  • 10-15 gram gedroogde porcini**
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • Takje verse tijm
  • 300 gram verse paddenstoelen, ik had konings oesterzwam (eringi), shii take, kastanje champignons.
  • 600 ml hete kippen- of paddenstoelen bouillon
  • 100 ml. witte wijn
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper en zout
  • Versgeschaafde Parmezaanse kaas

Instructions

1

Week de porcini in 100 ml. heet water.

2

Zet een pannetje met de hete bouillon op het fornuis, dekstel erop zodat het niet afkoeld.

3

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier en snijd in plakjes of stukken.

4

Haal de porcini uit het bakje water en hak grof. Bewaar het weekvocht!

5

Fruit de ui in een kookpan met dikke bodem, fruit de knoflook even mee. Voeg de risottorijst toe en roer met een houten lepel tot alle rijst met olie is bedekt. Duurt een minuutje. Blus af met de witte wijn. Giet het meeste weekvocht van de porcini erbij, let op, niet alles omdat onderin gruis en zand ligt! Voeg het takje tijm toe. De blaadjes laten vanzelf los, dan kun je het kale takje eruit halen.

6

Laat de risotto zacht koken en roer heel regelmatig. Voeg telkens als het vocht bijna opgenomen is hete bouillon toe.

7

Bak in een koekenpan alle paddenstoelen bruin.

8

De risotto is klaar als de binnenkant nog een beetje bite heeft en de buitenkant zacht is. Het geheel moet wel wat nat zijn, geen soep natuurlijk maar absoluut niet te droog. Meestal duurt het zo'n 30 minuten, afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Proef steeds tussendoor of het al goed is. Voeg peper en een beetje zout naar smaak toe.

9

Zet dan het vuur uit en laat de risotto nog 5 minuten staan. Roer de paddenstoelen erdoor samen met een klein handje geraspte Parmezaanse kaas.

10

Geef de rest van de kaas er apart bij.

Notes

* Het is heel belangrijk dat je goed risottorijst kiest. Bij de grotere supermarkt en Italiaanse speciaalzaak verkopen ze deze rijstsoorten. ** Gedroogde porcini vind je ook in de grotere supermarkt en ook in delicatessewinkels. Lukt het niet om er aan te komen? Geen probleem, neem gewoon wat extra paddenstoelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply