Diner/ Food

Sambal goreng tempeh met groenten in sesamdressing

 

image

Deze sambal goreng tempeh is een makkelijk Indisch bijgerecht, heel geschikt als vleesvervanger. Ik ben groot fan van tempeh,het is een fantastisch vegetarisch produkt met veel goede eigenschappen. Veel mensen gebruiken tofu als vleesvervanger, ze weten waarschijnlijk niet dat tempeh, naast dat het veel smaakvoller is, ook veel gezonder is!

Tempeh is namelijk gefermenteerd en dit proces zorgt ervoor dat het beter verteerbaar is dan tofu waardoor de eiwitten en andere waardevolle voedingsstoffen beter in je lijf worden opgenomen.

De groenten krijgen een sesam-gemberdressing, heerlijk geurig en aromatisch.

image

image

image

Wat heb je nodig voor deze Sambal goreng tempeh met groenten in sesamdressing:

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 35 min.

Ingredients

  • Voor de Sambal goreng tempeh:
  • 400 gram tempeh
  • 1 ui, of 2 sjalotten. Fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sambal, of meer als je het pittig wilt
  • Scheut ketjap
  • Voor de gemengde groenten:
  • 2 eetl. wit of gemengd sesam, geroosterd
  • 2 eetl. gembersiroop
  • 1/2 sesamolie
  • Sap van 1/2 citroen
  • Zout
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 300 gram winterwortel, in plakjes
  • 1/2 chinese kool, in repen
  • 125 gram taugé
  • Witte rijst

Instructions

1

Begin met de tempeh, dit gerecht wordt namelijk lauw geserveerd. Snijd de tempeh in stukjes van 1 bij 2 cm. Verhit een flinke laag plantaardige olie, zoals arachideolie, in een koekenpan en bak hierin de blokjes tempeh rondom bruin. Schep ze vaak om en zorg dat het niet verbrand.

2

Bak de ui in een (saus)pannetje glazig en bak de knofloop een minuut mee. Voeg de suiker toe en laat karameliseren. Roer door en voeg sambal en citroensap toe, laat 2 minuten op zacht vuur koken. Zet het vuur uit en roer er de tempeh goed door. Zet apart tot gebruik.

3

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

4

Maak de sesamdressing door de gembersiroop, sesamolie, sesamzaad, snuf zout en citroensap door elkaar te kloppen.

5

Verhit een grote wok en bak hierin op hoog vuur de wortel in een scheutje olie. Voeg de broccoliroosjes en een half kopje water toe, schep het om en dek af met een passende deksel of omgekeerde koekenpan. Laat de groenten in 6 minuten halfgaar stomen. Schep hierna het teveel aan water eruit door de pan schuin te houden en zet het vuur weer hoger. Bak de taugé heel even mee zet dan het vuur uit.

6

Je kunt de sesam-gemberdressing al door de groenten mengen maar ook er apart bijgeven.

7

Geniet van dit gezonde maal!

Notes

Tempeh wordt meestal verkocht in stukken van 250 gram. Voor 4 personen is 400 gram voldoende. Je kunt voor dit recept 2 pakken tempeh gebruiken en wat bewaren voor de volgende dag, hou dan ook wat groente apart (maak wat meer) zodat je morgen een heerlijke lunch hebt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply