Diner/ Food/ Herfst

Socca, kikkererwtenpannenkoek met gegrilde groenten

Als je in Nice bent geweest weet je wat Socca is. Daar wordt de kikkererwtenpannenkoek meestal op straat gegeten als tussendoortje vanuit een witte papieren puntzak. Super simpel maar zo lekker.

image

Originele socca gebakken in een zwartgeblakerde koperen pan

Traditionele socca wordt in enorme koperen pannen gebakken in houtovens. Mijn socca lijkt daar natuurlijk niet op, ik bak ze gewoon in de koekenpan en beleg met lekker gegrilde groenten. Dan is één pannenkoek met gegrilde groenten per persoon voldoende als avondmaaltijd.

Socca, kikkererwtenpannenkoek gegrilde pompoen en bloemkool

Socca wordt gemaakt van kikkererwtenmeel, dit is glutenvrij en heeft een hoog eiwitgehalte. Ze zijn niet zo dun als crêpes, eerder knapperig van buiten en zacht van binnen. Door het hoge eiwitgehalte van het kikkererwtenmeel en de Griekse yoghurt krijg je ook voldoende proteïnen binnen. Hoe je de pompoen makkelijk kunt schillen lees je hier.

Socca, kikkererwtenpannenkoek gegrilde pompoen en bloemkool

Socca, kikkererwtenpannenkoek met gegrilde groenten

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 1 uur

Ingredients

  • 350 gram kikkererwtenmeel
  • 600 ml water
  • olijfolie
  • 1 pompoen
  • 1 bloemkool
  • 1 theel. tijm
  • Handje pompoenpitten
  • Handje noten, amandelen of pecannoten
  • 6 eetl. Griekse yoghurt
  • Hand verse fijngesneden kruiden zoals peterselie en koriander.
  • Rasp en sap van 1/2 citroen
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Klop een beslag van het kikkererwtenmeel, water, 3 eetl. olijfolie en 1/2 theel. zout. Het wordt een dun beslag. Laat 30 minuten staan.

3

Schil de pompoen en, haal de pitten eruit en snijd in plakken. Was de bloemkool en snijd de grotere roosjes in plakken, halveer de kleine roosjes. Schep de groenten om met 1 eetl. olijfolie, tijm en peper. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel hier de groenten over. Rooster 25-30 minuten lichtbruin in de oven. Je kunt het ook in 2 delen bakken, dan wordt het mooier bruin.

4

Meng de Griekse yoghurt met de verse kruiden, citroenrasp- en sap en peper en zout naar smaak.

5

Rooster de pitten en noten goudbruin in de koekenpan. Houd ze apart tot gebruik.

6

Wanneer het pannenkoekenbeslag te dik is geworden voeg je extra water toe en klop je het beslag weer even door.

7

Laat 2 grote koekenpannen heet worden en bak totaal 4 pannenkoeken in een scheutje olijfolie. Bak ze goudbruin en draai dan om, bak deze kant ook bruin.

8

Beleg de pannenkoeken met de gegrilde groenten en bestrooi met de noten en zaden. Geef de yoghurtdip er apart bij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply