Food/ Herfst/ Sinterklaas recepten/ Taartenzoet/ Winter

Speculaastaartje met peer en spijs

Taart bakken is een heerlijke hobby waar ik me niet helemaal aan over mag geven. Echt maximaal 1 per week, liefst klein formaat. Ik wissel het af met koekjes bakken of iets hartigs. De meeste taarten zijn helaas niet zo gezond, al kun je meestal wel wat minder suiker gebruiken dan in het recept staat en soms past ook volkorenmeel prima.

Speculaastaart met peer en spijs

Voor dit heerlijke speculaastaartje met peer en spijs heb ik ook 50% volkorenmeel gebruikt. Dat gaat prima, de smaak wordt zeker niet negatief beïnvloed.

Peer en spijs combineren geweldig samen, de specerijen in de bodem maken het lekker herfstig.

image

Speculaastaartje met peer en spijs

Print Recipe
Serves: 8 Cooking Time: 1 uur

Ingredients

  • Springvorm van +-24 cm
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 50 gram (licht)bruine basterdsuiker
  • 1/2 theel. zout
  • 2 eetl. speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 80 gram koude boter in blokjes
  • 200 gram amandelspijs
  • 75 ml. crème fraîche
  • 1 ei
  • 3 peren
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. amandelschaafsel

Instructions

1

Meet de volkorenmeel, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden af in een grote kom. Meng door elkaar. Kluts het ei en voeg samen met de koude boter toe, kneed hier met je vingertoppen een kruimelig deeg van. Vorm een platte bal, verpak in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 175 graden.

3

Klop met de mixer amandelspijs, crème fraîche en 1 ei goed door elkaar tot een egale massa. Dat kan even duren.

4

Vet de springvorm in.

5

Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan je vorm. Als het deeg nog veel te hard is kun je het een beetje kneden met je handen en vast wat plat drukken op je werkvlak. Keer tijdens het uitrollen regelmatig om. Rol de lap over je deegroller en rol weer uit op je springvorm. Druk de randen voorzichtig aan en snijd de rand op 3 cm. hoogte recht af met een mes.

6

Schil de peren, snijd ze in kwarten en snijd de kern eruit. Verdeel de kwarten ook weer in tweeën en besprenkel met het citroensap.

7

Smeer het spijsmengsel uit over de bodem. Schik de peren er mooi in. Bestrooi met het amandelschaafstel. Bak in 30-35 min goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je de rand verwijderd.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Judith
    30/10/2016 at 14:32

    We hebben deze taart gemaakt en hij was bijzonder lekker. Complimenten vooral voor de verhoudingen van de speculaasbodem, precies goed en zeer smaakvol!

  • Leave a Reply