Een taart met peren en spijs past goed in het herfstseizoen, helemaal met de speculaaskruiden door het deeg. Neem dit weekend even de tijd om in de keuken te staan en je zult verrast zijn door het resultaat!
Taart bakken is een heerlijke hobby waar ik me graag aan overgeef. Toch let ik wel een beetje op de hoeveelheid suiker en witte bloem die ik in al mijn gerechten verwerk. Je kunt deze namelijk best (gedeeltelijk) vervangen door gezondere varianten zoals honing en volkorenmeel. Dit recept is daar een goed voorbeeld van.
Voor dit heerlijke speculaastaartje met peer en spijs heb ik ook 50% volkorenmeel gebruikt. Dat gaat prima, de smaak wordt zeker niet negatief beïnvloed.
- De ingrediënten
- Deeg uitrollen
- Alleen de rand nog recht afsnijden
Peer en spijs combineren geweldig samen, de specerijen in de bodem maken het lekker herfstig.
Speculaastaartje met peer en spijs
Print RecipeIngredients
- Springvorm van +-24 cm
- 100 gram volkorenmeel
- 100 gram bloem
- 50 gram (licht)bruine basterdsuiker
- 1/2 theel. zout
- 2 eetl. speculaaskruiden
- 1 ei
- 80 gram koude boter in blokjes
- 200 gram amandelspijs
- 75 ml. crème fraîche
- 1 ei
- 3 peren
- 1 eetl. citroensap
- 2 eetl. amandelschaafsel
Instructions
Meet de volkorenmeel, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden af in een grote kom. Meng door elkaar. Kluts het ei en voeg samen met de koude boter toe, kneed hier met je vingertoppen een kruimelig deeg van. Vorm een platte bal, verpak in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop met de mixer amandelspijs, crème fraîche en 1 ei goed door elkaar tot een egale massa. Dat kan even duren.
Vet de springvorm in.
Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan je vorm. Als het deeg nog veel te hard is kun je het een beetje kneden met je handen en vast wat plat drukken op je werkvlak. Keer tijdens het uitrollen regelmatig om. Rol de lap over je deegroller en rol weer uit op je springvorm. Druk de randen voorzichtig aan en snijd de rand op 3 cm. hoogte recht af met een mes.
Schil de peren, snijd ze in kwarten en snijd de kern eruit. Verdeel de kwarten ook weer in tweeën en besprenkel met het citroensap.
Smeer het spijsmengsel uit over de bodem. Schik de peren er mooi in. Bestrooi met het amandelschaafstel. Bak in 30-35 min goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je de rand verwijderd.
2 Comments
Sophia
09/03/2019 at 20:01Een heerlijk smaakvol taartje! Eentje die we er in blijven houden!
Judith
30/10/2016 at 14:32We hebben deze taart gemaakt en hij was bijzonder lekker. Complimenten vooral voor de verhoudingen van de speculaasbodem, precies goed en zeer smaakvol!