Diner/ Food/ Gezonde Ambities/ Simpel en Gezond, altijd 250 gram verse groenten per persoon./ Snel & Makkelijk/ Valentijn/ Zomer

Tagliatelle met garnalen, lekker-simpel-en gezond.

Tagliatelle met gamba's

Gezond en fit het nieuwe jaar beginnen, dat willen we toch allemaal.  Dat je eetpatroon voor een groot deel verantwoordelijk is voor een gezond lichaam is vast geen nieuws voor je. De uitvoering ervan wil er misschien nog wel eens bij inschieten. De meestgehoorde oorzaken hiervoor zijn: ‘geen tijd’, ‘niet lekker’ en onwetendheid. Laat ik beginnen met de laatste, uit onderzoek (niet van mij) is gebleken dat de gemiddelde Nederlander 125 gram groenten per dag eet. Maar denkt dat hij 200 gram groenten eet. Daarom stel ik voor, weeg de groenten eens in de supermarkt, dan weet je zeker dat je genoeg hebt. En ik snap ook wel dat 200 erwten op je bord er niet aantrekkelijk uitzien, dat is niet de manier. We moeten het dus lekker maken. Daarmee komen we bij het tweede punt, de groenten aantrekkelijk maken. Met kruiden, knoflook en door meerdere groenten te combineren, zoals ui, sperziebonen en paprika bijvoorbeeld. Lekker roerbakken en het smaakt al veel beter.

Groenten

Dan de nummer 1, geen tijd voor het bereiden van een gezond maaltje. Het hoeft niet lang te duren! Vind je 20 minuten de max? Blijf er dan nog even bij!

Vanaf vandaag begin ik met een nieuwe rubriek, Lekker, Simpel én Gezond. Ik garandeer dat iedere maaltijd in deze rubriek:

  • Altijd 250 gram groenten per persoon bevat.
  • In maximaal 20 min. te bereiden is.
  • Vooral heel lekker is.

Geen overgewaardeerde superfoods maar altijd een flinke hoeveelheid vezelrijke groenten en proteïnen uit een bescheiden portie vlees, vis of een vegetarisch produkt (peulvruchten, tempeh).

Ik trap af met het recept voor tagliatelle met garnalen, tomaatjes, courgette en citroen. Deze maaltijd voldoet aan alle voorwaarden en is bovenal heerlijk.

Tagliatelle met garnalen

Tagliatelle met garnalen

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 20 min.

Ingredients

  • 2 of 3 zo dun mogelijke courgettes (totaal 500 gr.)
  • 1 grote rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram cherrytomaatjes
  • 350-400 gram grote garnalen (gamba's)
  • 1 citroen
  • Hand platte peterselie, gehakt
  • Chilipepervlokken
  • Peper uit de molen en zout
  • Witte wijn

Instructions

1

Snijd de ui in halve ringen. Plet de knoflook met een groot mes en hak fijn.

2

Dunne courgettes snijd je in plakjes. Dikkere exemplaren snijd je eerst in de lengte doormidden, schraap de zaden er met een lepel uit en snijd ze dan in dunne plakjes.

3

Halveer de tomaatjes.

4

Rasp met een fijne rasp de gele schil (niet het wit, dat smaakt bitter) van de citroen.

5

Was de grote garnalen en dep goed droog, laat op keukenpapier liggen tot gebruik. Bestrooi ze met versgemalen peper.

6

Kook de tagliatelle al dente (beetgaar) in zout water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

7

Bak in een ruime koekenpan de rode ui snel glazig, bak dan de courgette en knoflook 3 minuten mee. Roer de gehalveerde tomaatjes en de geraspte citroenschil erdoor, bak een paar tellen mee en zet het vuur uit. Strooi de chilipeper erover en eventueel wat zout. Meng er de tagliatelle door.

8

Verhit een andere koekenpan op hoog vuur en bak de garnalen in een flinke scheut olijfolie snel gaar, houd het vuur hoog tijdens het bakken. Blus als ze iets bruin kleuren af met ongeveer een half glas witte wijn, roer aanbaksels los en schep door de groenten en tagliatelle.

9

Bestrooi met peterselie en serveer.

Notes

Tips: Geen gluten: gebruik pasta van zilvervliesrijst. Te koop in natuurwinkels. Geen schaaldieren: Gebruik kipfilet in stukjes. Liever vega: gebruik meer groenten en bestrooi met pijnboompitten en lekker veel parmezaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply