Diner/ Food/ Kerst/ Valentijn

Vispastei met Zalm en Kabeljauw

Vispastwi met zalm en kabeljauw

Verwen je gasten bij het kerstdiner met deze fraaie vispastei met zalm en kabeljauw. Zachte stukken vis in een romige saus met venkel onder een goudgele korst van knapperig bladerdeeg. Je kunt dit feestelijke hoofdgerecht voor een groot gedeelte al van te voren klaarmaken. Een klein uurtje voor je aan tafel gaat zet je de schotel in de oven, zo sta je zelf niet de hele avond in de keuken!

Vispastei met zalm en kabeljauw

Wil je de pastei nog luxer maken? Verdeel dan nog 2 ons grote garnalen tussen de stukken zalm en kabeljauw.

Geïnspireerd door Delicious nov 2016.

Vispastei met Zalm en Kabeljauw

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 1 uur bereiden, 1 uur oventijd

Ingredients

  • 3 sjalotten in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 25 gram bloem (2 eetl.)
  • 200 ml. droge witte wijn
  • 120 ml. visbouillon (van een blokje)
  • 1 laurierblaadje
  • 1/4 bosje tijm, de blaadjes
  • 1 theel. dragon
  • 300 ml. slagroom
  • 2 grote of 3 normale venkels, in grove stukken
  • 75 ml. crème fraîche
  • 1/4 bosje dille, gehakt
  • 1/4 bosje bladpeterselie, gehakt.
  • 450 gram zalm, in stukken van 4 cm.
  • 450 gram kabeljauw, in stukken van 4 cm.
  • 5-6 plakjes bladerdeeg (afhankelijk van de grootte van je ovenschaal)
  • 1 ei, losgeroerd
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Extra nodig: ovenschaal, ongeveer 30 x 25 cm.

Instructions

1

Bak de sjalotten zachtjes in 4 minuten glazig in een flinke scheut olijfolie, ongeveer 4 eetlepels. Bak de knoflook kort mee. Strooi de bloem erover, laat al roerend 1 minuut garen. Blus af met de wijn en visbouillon. Roer de saus glad. Voeg nu slagroom, laurierblad, tijm en dragon toe. Kook in 20 tot 30 minuten in tot de helft. Kook de laatste 10 minuten de stukken venkel mee. Voeg peper en zout naar smaak toe.

2

Neem de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de saus. Laat het afkoelen tot lauwwarm.

3

Verwarm de oven voor op 180 graden.

4

Roer dille en peterselie (houd wat achter voor garnering) door de saus en verwijder het laurierblad.

5

Schep de helft van de saus in de ovenschaal, verdeel de stukken vis erover en bedek met de rest van de saus.

6

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap iets groter dan je ovenschaal. Ongeveer 3 mm. dik.

7

Dek de ovenschaal mooi af met het bladerdeeg. Maak een gaatje in het midden zodat de stoom kan ontsnappen. Versier eventueel met restjes deeg. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.

8

Bak de pastei in het midden van de oven 50 tot 60 minuten, tot het deeg mooi goudbruin is. Laat 10 minuten staan voor het serveren.

9

Garneer de vispastei met peterselie.

Notes

Je kunt het gerecht voorbereiden tot en met stap 5. Een uur voor je aan tafel gaat verwarm je de oven voor. Ga dan verder met stap 6.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply