Zo richting de zomer krijg ik altijd behoefte om lichter te eten. Dat zal wel door de warmte komen maar vooral ook omdat ik in de winter steevast een kilo of 2 aankom. En die wil ik er nu af hebben. Klinkt dit bekend? Lees dan zeker verder want dit recept is gezond en volgens mij bijzonder geschikt wanneer je 1 of 2 weken even op wilt letten. Ik geef je meteen nog 9 recepten die hartstikke veel doen voor je gezondheid, of je nu 2 kilo kwijt wilt of niet 😉  Van mij mag het vooral niet op een dieet lijken want dan haak ik af, veel te streng en voor die 2 kilootjes helemaal niet nodig.
Gezond eten
We weten allemaal wat gezond is, en wat je beter kunt laten liggen. Meestal eet je te veel uit gewoonte, ’s avonds een paar koekjes en een stuk chocolade bij de thee laten je niet slanker worden natuurlijk. Ik weet wel wat ik nu even nÃet moet eten om af te vallen. En ook wat ik juist wél moet eten. Veel groenten, voldoende eiwitten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. Vooral die laatste kan lastig zijn, hoeveel is dan goed? Dat hangt vooral af van de mate waarin je actief bent. Heb je gesport of heb je een beroep waarin je veel beweegt, dan kun je rustig 2 of 3 boterhammen eten bij de lunch. Wanneer je de hele ochtend hebt gezeten is een cracker met een gekookt eitje waarschijnlijk al voldoende. Nu denk je misschien, “2 of 3 boterhammen, daar word je toch dik van?” Als je tussendoor niet snoept en snaait dan verzeker ik je dat je 2 kilo kwijtraakt, ook al eet je 1 x per dag brood.
Ik geef je meteen nog een paar “slanke” recepten zodat je er deze week al voor kunt gaan!
Stamppot van bloemkool en andijvie met appel en spekjes
Kip met broccoli en cashewnoten
Gegrilde groenten met peulvruchten
Mexicaanse kip met bonen en paprika
Vis in mediterrane tomatensaus
Salade met geroosterde biet, sinaasappel en geitenkaas
Zalm met mango-komkommersalade
Lasagne van gegrilde groenten en tonijn
O ja, ontbijten doe ik altijd met yoghurt, granola en fruit. Zelfgemaakt volgens dit recept:
Veel groenten eten
Maak het jezelf een beetje makkelijk door je buik te vullen met groenten. Het recept van vandaag is licht maar wel voedzaam genoeg om geen honger te krijgen in de loop van de avond.
In plaats van gerookte forel is ook gebakken of warmgerookte zalm een goed alternatief.
Voorjaarsgroenten met quinoa en gerookte forel
Print RecipeIngredients
- 300 gram quinoa
- 2 wortels (bospeen), totaal 350 gram
- 2 courgettes
- 1 teen knoflook
- 150 gram doperwten (diepvries is prima)
- 1 theel. koriander, gemalen
- 1 theel. komijn, gemalen
- Mespunt kaneel
- 1 avocado
- 1 citroen
- 1 flinke hand amandelen, grof gehakt
- 150 gram gerookte forel
- Peper, zout, olijfolie
Instructions
Spoel de quinoa af in een fijne zeef onder koud stromend water. Kook 10 minuten in ruim water en giet af.
Snijd ondertussen de wortels en courgettes in stukjes en hak de knoflook fijn.
Bak wortel, courgette en knoflook in 5 minuten beetgaar in een ruime wok of hapjespan in een scheutje olijfolie. Voeg doperwten, korander, komijn, kaneel, peper en zout toe en bak nog 2 minuten.
Meng de quinoa en het sap van 1/2 citroen erdoor.
Schep alles in een mooie schaal of op 4 borden, verdeel de gerookte forel erover en bedruppel met nog wat citroensap.
No Comments