De Buddha Bowl is een hit op Instagram. En terecht, deze goedgevulde kommen met verse groenten en ander lekkers zijn heel fotogeniek. Maar zou het ook lekker zijn? En makkelijk te maken? Ik was wel benieuwd en had al veel ideeën opgedaan over hoe mijn perfecte bowl eruit zou zien.
Een AVG’tje
De basis bestaat uit 3 componenten:
- Koolhydraten uit rijst, zoete aardappel of quinoa bijvoorbeeld.
- Proteïnen uit tempeh, peulvruchten, vis of vlees.
- Groenten, gestoomd, gekookt, gebakken of geroosterd.
Vul dit aan met zaden, saus, kruiden en wat je nog meer lekker vindt en voilá, je hebt een Buddah Bowl! Ik raad je wel aan er wat sappige ingrediënten aan toe te voegen, zodat het niet te droog wordt. Denk aan mango, avocado, kort geroerbakte bladgroente, chutney e.d. Ook ingemaakte groenten zullen het goed doen bij dit gerecht.
Mijn Buddah Bowl bevat broccoli, gekruide kikkererwten, tempeh en avocado. De dressing is op basis van tahin, een pasta van sesamzaad. Lekker was ‘ie zeker, makkelijk te maken ook wel maar niet binnen 20 minuten. Neem dus even de tijd voor het creëren van jou perfecte bowl.
Buddha Bowl met broccoli en tempeh
Print RecipeIngredients
- 2 koppen zilvervliesrijst
- 1 pot of blik kikkererwten (300 gram)
- 1 theel. komijn
- 1/2 theel chilipeper (optioneel)
- 1/2 theel zout
- 1/2 theel peper
- 1 theel. (gerookt) paprikapoeder
- 1 theel. knoflookpoeder
- 1 pakje van 250 gram tempeh
- 1 eetl. honing
- 1 citroen
- 1 grote, of 2 kleine stronk(en) broccoli
- 2 eetl. Tahin*
- 1 eetl. ahornsiroop
- 2 avocado's
- 1 rode ui
- Handje pompoenpitten (optioneel)
- Zout en peper
- 4 kommen
Instructions
Kook zivervliesrijst volgens de verpakking.
Spoel kikkereewten af in een zeef, laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Kruid de kikkererwten met komijn, chilipoeder, zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Bak ze op halfhoog vuur in een flinke scheut olijfolie goudbruin en knapperig.
Snijd de tempeh in blokjes en bak in ruim olijfolie bruin op halfhoog vuur. Meng ze na het bakken in een kom met sap van een halve citroen, 1 eetlepel honing en peper en zout.
Kook broccoliroosjes beetgaar in zout water.
Maak de saus door Tahin, sap van 1/2 citroen en 1 eetlepel Ahornsiroop te mengen met 4 of 5 eetl. warm water. Voeg meer water bij als het nog te dik is.
Halveer de rode ui en snijd in heel dunne halve ringen.
Schil de avocado's, halveer ze en verwijder de pit. Snijd ze in dunnen plakken of blokjes.
Vul de kommen met wat rijst, broccoli, kikkererwten, tempeh, ui, avocado, bestrooi met pompoenpitten en schep er de saus over.
Notes
Tahin vind je bij biologische winkels. Mangochutney of chilisaus is hier ook lekker bij. Staan er ingrediënten bij wat je niet lekker vindt? Vervang ze dan voor wat anders.
No Comments