Carrot Cake, oftewel Worteltaart, is al jaren een grote hit. In koffietentjes is ‘ie niet aan te slepen en grote kans dat je hem ook op de dessertkaart aantreft van jou favoriete restaurant. Ben jij er ook dol op? Ik heb een super recept voor je zodat je deze heerlijke taart nu ook lekker zelf kunt bakken!
In plaats van suiker gebruik ik honing en ahorn siroop, alleen honing kan ook. Nog steeds lekker zoet, je mist de suiker absoluut niet. Door olie te gebruiken in plaats van boter wordt de taart luchtig en smeuïg. De topping maak ik van mascarpone en kwark, lekker fris-romig en past perfect bij de zoete kruidige smaak van de taart. Houd er rekening mee dat voor het afsmeren de taart volledig afgekoeld moet zijn. Een nachtje afgedekt op het aanrecht is ideaal als je de volgende dag bezoek krijgt. Dan hoef je alleen nog de topping erop te smeren.
Carrot Cake
Print RecipeIngredients
- 230 gram volkoren (spelt)meel
- 70 gram (spelt)bloem
- 50 gram geraspte kokos (géén kokosmeel, echt de gewone kokosrasp)
- 2 theel. bakpoeder
- 1 theel. baking soda
- 1 theel. kaneel
- 2 theel. koekkruiden
- Snuf zout
- 5 eieren
- 150 ml zonnebloemolie
- 80 ml honing, ahorn siroop of rijstsiroop (of een mengsel hiervan)
- Rasp van 1 sinaasappel, alleen het oranje
- 350 gram geraspte wortel
- 80 gram walnoten, grofgehakt. Plus extra voor garnering
- 100 gram rozijnen
- Sap van een halve sinaasappel
- Voor de topping:
- 250 gram mascarpone
- 3 grote volle eetlepels kwark of Griekse yoghurt
- 60 gram poedersuiker
- Rasp van 1 citroen, alleen het gele
- Sap van 1/2 citroen
- Extra nodig: springvorm van 24 cm doorsnee, mixer en bakpapier
Instructions
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Week de rozijnen 5 min. in het verwarmde sap van een halve sinaasappel.
Meng eerst de droge ingrediënten in een kom. Dit zijn het meel en de bloem, kokos, bakpoeder, baking soda, kaneel, koekkruiden en zout.
Mix in een andere ruime kom de eieren schuimig en voeg de zonnebloemolie, honing en sinaasappelrasp toe. Meng het goed. Roer eerst het meel er zorgvuldig door, dan de wortelrasp, gehakte walnoten en rozijnen plus 1 eetlepel weekvocht. Je mag dit beslag kort stevig doorspatelen.
Vet de springvorm in met olie en leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem (is echt nodig).
Schep het stevige beslag in de springvorm, verdeel het gelijkmatig. Bak 45-47 minuten op 170 graden. Laat dan volledig afkoelen.
Voor de frosting roer je de Mascarpone glad met de kwark, meng er met de garde het citroenrasp en -sap en poedersuiker door. Snijd de taart doormidden, smeer de helft van het mascarponemengsel op de onderste laag en leg de bovenlaag erop. Verdeel de rest van de topping op de bovenkant van de taart en garneer met walnoten. Laat een half uur opstijven in de koelkast.
Notes
Kun je geen Baking soda vinden, neem dan bakpoeder. De taart is op de dag dat je hem maakt het lekkerst, je kunt hem afgedekt in de koelkast nog een dag bewaren.
No Comments