Reviews

Echt eten 2 van Jonathan Karpathios

image

Af en toe wil je jezelf gewoon een fijn kookboek kado geven. Als je door dit kookboek bladert krijg je meteen zin om te koken, heerlijke foto’s van gerechten en prachtige sfeerbeelden. Die wilde ik graag mee naar huis nemen!

De schrijver is chefkok in zijn eigen restaurant Vork & Mes in Hoofddorp. Voor dit kookboek heeft hij inspiratie opgedaan op het platteland van Zuidwest Frankrijk.

Groenten spelen de hoofdrol, zoals bij Artisjok in bearnaisesaus of tarte tatin met vijgen, balsamico en kaas. Echte vleesgerechten staan er ook in, eendenpaté en huisgemaakte worst bijvoorbeeld. De recepten zijn moderne variaties op de boerse Franse keuken. Meestal met niet meer dan 10 ingrediënten.

image

Het is fijn lezen in dit boek, je wordt geboeid met uitleg over streekproducten, persoonlijke ervaringen en zelfs een handleiding voor je eigen vierkante meter moestuin. Jonathan is namelijk groot vertegenwoordiger van ambachtelijk koken met verse producten uit de natuur. De fotografie is bijzonder mooi, vooral van zijn belevenissen in Frankrijk. Landschapsfoto’s van het platteland en ook portretfoto’s van de dieren waar het vlees van wordt gebruikt. Niet van ieder recept is er een foto, maar dat geeft wel weer ruimte voor je eigen interpretatie. De foodfoto’s die erin staan, en dat zijn er veel, zijn helemaal volgens de laatste trends. Ruwe ondergronden, vintage servies en lekker nonchalant. Het ziet er zeer smakelijk uit.

image

De inhoud is verdeeld over de 4 seizoenen en een algemeen deel. De meeste recepten zijn niet moeilijk. Stevige smaken, voedzaam en gezond, zo zou ik het willen omschrijven. Voor aanhangers van de extreme anti-gluten- lactose en -suiker beweging is dit kookboek minder geschikt. Als je van lekker eten houdt en een gezonde lifestyle ambieert waar room en bladerdeeg af en toe onderdeel van uit mogen maken dan vind ik dit boek een absolute aanrader.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply