Diner/ Food/ Hartige hapjes/ Lunch/ Voorgerecht

Empañadas met romige kip-venkelvulling

Empanadas met romige kip-venkelvulling

Empañadas zijn lekker krokant gebakken deegflapjes gevuld met de meest uiteenlopende vullingen. Ik heb ze gevuld met een romig mengsel van kip en venkel in een saus van crème fraîche met dragon en mosterd. Dat klinkt goed he, en het smaakt nog veel beter! Wij aten ze als avondmaaltijd met roergebakken groenten ernaast maar het is natuurlijk ook een heel leuk hapje voor bij de borrel. Maak ze dan niet te groot, ongeveer 8 centimeter is het best. Misschien heb je wel zo’n pasteiknijpertje, ideaal voor het maken van mooie empañadas. Het mooie sierrandje heb ik gemaakt met deze techniek.

Empanadas met kip en venkelvulling

Print Recipe
Serves: 9 grote of 18 kleine Cooking Time: 1 uur bereiden, 1 uur wachten

Ingredients

  • 375 gram bloem
  • 1 theel. zout
  • 160 gram roomboter, in blokjes
  • 140 ml koud water
  • 1 (rode) ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 venkels
  • 1 eetl. bloem
  • 200 ml water, bouillon of een deel witte wijn
  • 2 kipfilets
  • 2 volle theel. dragon
  • 2 theel. grove mosterd
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 ei
  • Zout en peper
  • Extra nodig: bakkwast, bakpapier, deegroller

Instructions

1

Meng in een ruime kom bloem met zout. Wrijf hier met je vingertoppen de boter door tot kleine kruimels. Roer met een vork 140 ml koud water erdoor, kneed met je handen snel tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een platte schijf en leg deze verpakt in plasticfolie een uur in de koelkast.

2

Maak ondertussen de vulling. Snijd de boven- en onderkant van de venkels en was goed schoon. Snijd ze in stukjes van 1 cm. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

3

Fruit de ui in een eetlepel olijfolie en bak de knoflook kort mee. Voeg de kleingesneden venkels toe en bak 5 minuten.

4

Schenk er ongeveer 2 eetlepels olijfolie bij en strooi een eetlepel bloem erover. Roer met een houten lepel door en laat de bloem een minuut meebakken. Blus af met 200 ml vocht en roer tot een gladde saus. Laat 10 minuten op laag vuur zachtjes gaar stoven.

5

Snijd ondertussen de kipfilet in kleine stukjes van 1 cm.

6

Zet het vuur wat hoger en schep de kipfilet, mosterd en dragon door de saus en laat de kip in enkele minuten gaarstoven. Zet de hittebeon uit en meng er 125 ml. crème fraîche en flink wat peper en een beetje zout door. Laat de vulling afkoelen.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden.

8

Kluts het ei in een kommetje en zet er de bakkwast in. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

9

Voor het maken van de pasteitjes kneed je het deeg even door en rol je het uit op een met bloem bestoven werkvlak. Het deeg is elastisch en zal steeds terugveren maar houd vol, het zal steeds beter meewerken. Als het aan je deegroller plakt strooi je er een beetje bloem over. Rol uit tot een dikte van 2 à 3 mm. Snijd er, met behulp van een scholteltje of rond bakje 9 grotere of 18 kleinere rondjes uit. Tussendoor zal je de afsnijdsels opnieuw moeten uitrollen tot een lap.

10

Schep 2 eetlepels vulling (1 eetlepel voor de kleine pasteitjes) op 1 kant van het deeg, vouw de andere zijde eroverheen en druk de randen aan. Met een vork kan je het randje op elkaar drukken, ik heb het randje tussen duim en wijsvinger steeds omgevouwen tot een sierrand. De link naar het filmje staat in de tekst hierboven. Leg hem op de bakplaat en strijk met de bakkwast ei over de bovenkant van het pasteitje. Herhaal dit tot het deeg op is.

11

Bak de pasteitjes 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat een kwartiertje afkoelen voor je ze serveert.

Notes

Liever vega? Vervang de kip door 400 gram champignons en een klein blikje afgespoelde witte bonen. Voeg iets minder vocht toe omdat champignons best wat vocht bevatten.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply