Serranoham heb ik meestal wel in de koelkast liggen, op brood is het lekker maar je kunt het ook goed gebruiken in tal van gerechten. In een salade met nectarines bijvoorbeeld of om een stukje kabeljauw gewikkeld.
Flammkuchen
Flammkuchen is een soort pizza uit de Elzas. Traditioneel wordt de bodem belegd met crème fraîche, spek en ui. Ik heb nu Serranoham gebruikt, dat had ik nog op voorraad. Flammkuchen is lekker hartig, ideaal als hapje of als maaltijd met een kom soep erbij.
Wanneer je dit recept gaat maken lees je dat ik geen zout toevoeg aan het deeg. Dat komt omdat het dan niet wil rijzen, terwijl ik zout en gist zolang mogelijk gescheiden houd bij het mengen. Voor de zekerheid voeg ik dus helemaal geen zout meer toe. Je kunt wel het deeg na het rijzen en uitrollen bestrooien met een klein beetje zout.
Flammkuchen met Serranoham en rode ui
Print RecipeIngredients
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 1/2 theel. suiker
- 140 ml. handwarm water
- 2 eetl. olijfolie
- 125 ml crème fraîche
- 50 ml zure room
- 100 gram Serranoham
- 1 rode ui, in dunne ringen
- Verse peterselie of basilicum, de blaadjes
- Versgemalen peper en zout
Instructions
Meng bloem en suiker. Los de gist op in een klein deel van het handwarme water. Schenk gist, de rest van het water en de olijfolie bij de bloem en meng met een vork door elkaar. Kneed daarna met je handen tot een samenhangend deeg. Neem dit uit de kom en kneed het deeg nog 5 tot 10 minuten goed door. Dit is noodzakelijk voor het verkrijgen van een mooi elastisch deeg.
Leg het deeg in een ingevette kom met een theedoek erover. Zet de kom op een warme plek (in de oven bijvoorbeeld, welke je even hebt voorverwarmd op 30 graden, zet hem uit als het deeg erin gaat) en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Na het rijzen kneed je het deeg weer even door tot de lucht eruit is en rol je het uit tot een dunne lap. Deze leg je op de bakplaat. Je kunt er nu een beetje zout over strooien.
Meng de crème fraîche met de zure room.
Besmeer de lap met het crème fraîche mengsel en verdeel de Serranoham, uiringen en peterselie (of basilicum) erover. Bestrooi met wat peper.
Bak de flammkuchen goudbruin in 20 minuten. Serveer warm.
No Comments