Deze onvervalste klassiek Franse Aardappelgratin doet het altijd goed bij een diner. Vooral lekker bij een vleesgerecht maar ook bij vis of vega zal deze romige aardappelschotel uit de oven heerlijk smaken.
In deze originele versie zit geen ei, het zetmeel van de aardappels zal de room binden. Kies daarom voor halfkruimig en spoel ze zeker niet af. Neem een ovenschaal waarvan de rand minstends 5 cm hoog is, de room kan overkoken. Voor de zekerheid zet ik de schaal op de bakplaat in de oven.

Bestrooi iedere laag aardappelschijfjes met peper en zout.
Franse aardappelgratin met Gruyère
Print RecipeIngredients
- 1 kg aardappels, halfkruimig
- 1 eetl. roomboter
- 250 ml. room
- 1 teen knoflook
- 2 handen Gruyère (of Emmentaler), geraspt
- Peper en zout
- Extra nodig: een ovenschaal van ongeveer 25 cm.
Instructions
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Schil de aardappels, verwijder achtergebleven zand en snijd ze in dunne plakjes van 2 mm. Met de mandoline gaat dan het makkelijkst, je kunt ook een scherp mes gebruiken. Spoel de plakjes aardappel níet af.
Vet de ovenschaal in met een eetlepel roomboter. Verdeel een uitgeperst teentje knoflook over de bodem.
Leg een laag aardappelschijfjes in de schaal en bestrooi met peper en zout, herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn. Schenk de room erover en bestrooi met de geraspte Gruyère. Bak de aardappelgratin 1 tot 1,5 uur in de oven, tot alle room is opgenomen en de kaas goudbruin is.
No Comments