Wist je dat je aubergines heel goed kunt roosteren in de oven? Yotam Ottolenghi heeft ons doen inzien dat er nog een hele wereld aan smaken valt te ontdekken. Zijn recept voor gegrilde aubergine is enorm populair en de basis voor vele heerlijke variaties. Het origineel is te vinden in het kookboek ‘Plenty’.
Aubergines roosteren in de oven
Voor de aubergines de hete oven ingaan besmeer je de helften met een specerijenmengsel. Tijdens het bakken wordt de aubergine zacht van binnen, dit combineert fantastisch met de frisse quinoa salade.
Geroosterde aubergines met quinoasalade
Print RecipeIngredients
- 3 aubergines
- 1 flinke teen knoflook, geperst
- 1 theel. komijn, gemalen
- 1 theel. koriander, gemalen
- 1 theel. paprikapoeder
- 1 theel. chiliflakes
- 3 eetl. olijfolie
- 300 gram quinoa
- 1 rode ui
- Flinke hand amandelen, ongezouten
- 400 gram cherry tomaatjes (of 4 tomaten in blokjes)
- 1/2 bos koriander
- 1/2 bos munt
- Stuk feta
- Olijfolie
- Peper, zout
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de aubergines in de lengte door de helft. Snijd ze diagonaal in, maar niet helemaal door. Zie foto hierboven.
Meng knoflook, komijn, koriander, paprikapoeder, chiliflakes en 3 eetlepels olijfolie. Smeer dit op het snijvlak van de aubergines en leg ze op een bakplaat. Bak 40 minuten in de hete oven.
Ondertussen maak je de quinoasalade:
Spoel de quinoa af onder stromend water en kook 10 minuten in ruim water, giet af in een fijne zeef.
Halveer de kerstomaatjes. Snipper de rode ui. Hak de verse koriander en munt grof. Hak ook de amandelen grof.
Meng alle ingrediënten voor de salade (behalve de feta) door elkaar en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.
Leg de auberginehelften op de borden en schep de quinoasalade erover. Verkruimel de feta erboven.
Notes
In plaats van feta kun je ook zachte geitenkaas gebruiken. Wij aten er Naanbrood met mangochutney bij.
No Comments