Lekkere tussendoortjes, ik ben er dol op! En dat iets lekkers niet altijd ongezond is bewijzen deze scones. Je maakt ze in een handomdraai, in een half uur staan ze op tafel. Weer eens wat anders bij het zondags ontbijtje! Ik heb deze gezonde versie belegd met ricotta en een schepje jam.
Gezonde volkoren scones
Print RecipeIngredients
- 100 gram volkoren meel, gezeefd
- 75 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- Snufje zout
- 5 gram bakpoeder
- 1 theel. basterdsuiker
- 40 gram roomboter, in blokjes
- 120 ml. melk
- Handje cranberries, gedroogd of vers
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg bakpapier op de bakplaat. Strooi bloem over je werkvlak, hier spreid je straks het deeg over uit.
Meng volkorenmeel met bloem, zout, bakpoeder en basterdsuiker in een grote kom. Wrijf met je vingertoppen de boter erdoor tot het kleine kruimels/vlokjes zijn.
Schenk de melk erbij en roer met een lepel door tot een deeg, het mag niet plakken maar wel redelijk slap zijn. Voeg eventueel iets extra bloem toe. Roer de cranberries erdoor. Niet te lang roeren, als het gemengd is is het goed.
Vorm met je handen tot een bal, kneed ook nu niet te veel door. Het is meer 'samenvoegen' wat je doet.
Leg het deeg op het met bloem bestoven werkvlak en druk het uit tot 2,3 tot 3 cm dik. Steek hier rondjes uit van 4 tot 5 cm. Niet draaien met je vormpje.
Leg de rondjes deeg op het bakpapier en maak al het deeg op. Je brengt het deeg tussendoor nog een keer samen en maakt er weer een lap van waar je rondjes uitsteekt.
Bestrijk de bovenkant heel dun met melk.
Bak de scones 13-15 min. tot ze mooi lichtbruin zijn.
1 Comment
Kim
11/07/2021 at 00:03Was lekker! Ik moet er wel heel ongezond clotted cream in plaats van ricotta bij hebben maar heb wel weer speciaal kunstmatig baksuiker gebruikt