Food/ Lente/ Taartenzoet

Havermout-Frambozen plaatkoek

Plaatkoek haver frambozen

Plaatkoek is ideaal wanneer je een flink aantal porties nodig hebt. Met het recept voor deze havermout-frambozen plaatkoek heb je zeker genoeg voor 12-15 personen. En wanneer niet alles opgaat kun je de stukken tot wel een week bewaren in de koelkast.

Havermout plaatkoek met frambozen

Alle ingrediënten (behalve de frambozen) meng je in 1 kom, zo simpel is het. Ik heb diepvries frambozen gebruikt, die zijn het hele jaar door verkrijgbaar zodat je in ieder seizoen van dit lekkers kunt genieten.

Plaatkoek met havermout en frambozen

Havermout-plaatkoek met frambozen

Print Recipe
Serves: 12-15 stukken Cooking Time: 15 min. bereiden, 30 min. oventijd

Ingredients

  • 125 gram frambozen (uit de vriezer)
  • 125 gram boter
  • 50 gram witte bastersuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker, of 1 theel. vanille extract
  • 130 gram havermout
  • 150 gram bloem
  • Snuf zout
  • 50 gram hele (grove) havervlokken
  • Extra nodig: bakplaat, bakpapier

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 175 graden.

2

Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

3

Smelt de boter in een ruime kom in de magnetron, 1 minuut op vol vermogen.

4

Voeg alle suiker en een snuf zout aan de gesmolten boter toe en meng goed. Meng hier met een grote lepel de bloem en havermout door (de grove havervlokken houd je apart). Kneed even door met je handen.

5

Stort nu 3/4 van het kruimeldeeg op de bakplaat en druk met je handen stevig aan tot een vaste bodem van net een centimeter dik. De bodem zal ongeveer 30 bij 25 cm zijn.

6

Verdeel de frambozen gelijkmatig over de bodem.

7

Kneed met je vingertoppen de grove havervlokken door de rest van het deeg tot kruimels. Verdeel dit kruimeldeeg over de frambozen. Is het kruimeldeeg te fijn? Knijp het dan steeds met je hand samen voor je het over de frambozen verbrokkeld.

8

Bak de plaatkoek 30-32 minuten in de oven. Het geeft niet als de randen wat te donker kleuren, dit snijd je er straks gewoon af.

9

Zet de bakplaat op een rooster en laat de koek in 1 tot 2 uur volledig afkoelen (dit deel van het proces is het moeilijkst, sorry) voor je het met een groot, scherp mes in de gewenste hoeveelheid stukken snijdt.

Notes

In plaats van frambozen kun je ook ander fruit gebruiken, blauwe bessen bijvoorbeeld. Een handje zonnebloem- of pompoenpitten door de kruimels bovenop is ook erg lekker.

Verdeel de frambozen gelijkmatig over de bodem.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Lieke Evers
    18/08/2021 at 18:05

    Hallo,
    Hoe lang kan je de koeken bewaren en blijven ze lekker?

  • Reply
    Nathalie
    14/11/2017 at 11:59

    Dienen de frambozen eerst te worden ontdooid ?

    • Reply
      Silvie
      15/11/2017 at 18:57

      Nee hoor, gewoon bevroren erover verdelen!

  • Reply
    Irma
    19/03/2017 at 17:15

    Ha Sylvie,

    Ziet er heerlijk uit! Hoeveel frambozen gebruik je voor dit recept?

    Groetjes Irma

    • Reply
      Silvie
      23/03/2017 at 09:08

      Hoi Irma,

      125 gram frambozen. Ik pas het meteen aan, dank je wel!

    Leave a Reply