Diner/ Food/ Kerst/ Winter

Hele Parelhoen met tijm en citroen

Parelhoen met citroen en tijm

Serveer Parelhoen met kerst!

Twijfel je nog over het wel of niet serveren van een hele kalkoen met kerst? Je weet de nadelen waarschijnlijk wel, het duurt verschrikkelijk lang, een uur of 4 staat het gevogelte in de oven. Door die lange bereidingstijd word het vlees, zeker de filets, heel droog. Het vlees zelf smaakt vooral naar kip, niet heel bijzonder.

Ik ben groot fan van de Parelhoen. Er zit veel smaak aan het vlees, wat ook nog eens lekker sappig is. Het heeft een stevige, malse struktuur en verfijnde wildsmaak. Een beetje zoals fazant. Ik bestel parelhoen bij de biologische slager Dorrestein in Maarssen. Zorg dat je de parelhoen bij een goede poelier of slagerij besteld, dan ben je verzekerd van een mooi product.

1 Parelhoen weegt ongeveer 1,3 kilo, dat is genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Per 3 volwassennen zou ik 1 parelhoen nemen, dan heb je echt genoeg. De parelhoen gaat een uur in de oven, hij is gaar als je een gaatje in het dikke deel van de poot prikt en er komt helder vocht uit. Laat het uit de oven 10 minuten rusten onder aluminiumfolie zodat de sappen zich kunnen verdelen.

Ik maak er een sinaasappelsaus bij, ook heel simpel. Hiervoor laat je 6 eetlepels azijn, 1 fijngehakte sjalot, 1 eetlepel honing, 3 takken verse tijm, 300 ml. kippenbouillon en 2 eetlepels sinaasappeljam 10 minuten inkoken. Zeef de saus, giet terug in de pan en bind hem met 1 lepel allesbinder opgelost in 4 eetlepels water. Laat even doorkoken tot de gewenste dikte.

Gebakken paddenstoelen passen hier ook goed bij.

Probeer het een keer en je zal zien dat het bereiden van een hele parelhoen heel makkelijk is, wat verse kruiden, citroen en teentjes knoflook, meer heb je niet nodig.

Bereiden parelhoen

1. Knip het opbindtouw los. 2. Spoel de parelhoen af en droog met keukenpapier. 3. Stop de vulling in de buikholte, wrijf in met peper, zout en olijfolie en leg er wat boter op. 4. Bind met touw de poten tegen het lijf, klem er ter hoogte van de filets plakken citroen op tegen het uitdrogen.

De oven doet het werk.

Hele Parelhoen met tijm en citroen

Print Recipe
Serves: 3-4 pers. Cooking Time: 15 min. bereiden, 1 uur oven.

Ingredients

  • 1 Parelhoen, zonder ingewanden
  • Bosje tijm
  • 3 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 citroenen, waarvan 1 in vieren
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • Peper en zout
  • Extra nodig: braadslee, keukentouw

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Spoel de parelhoen af onder de kraan en dep droog met keukenpapier.

3

Stop het bosje tijm, de tenen knoflook en de parten citroen in de buikholte. Bind de poten op met keukentouw.

4

Wrijf de parelhoen in met peper, zout en olijfolie. Leg 2 plakjes roomboter er bovenop. En klem onder het touw, ter hoogte van de filets, 2 plakken citroen tegen het uitdrogen.

5

Leg de parelhoen in de braadslee, eventueel op een rekje. Bak de eerste 10 minuten op 180 graden, verlaag dan de temperatuur naar 125 graden en bak nog 50 minuten. Halverweg kun je hem een keer omdraaien.

6

Verwijder het touw en laat uit de oven 10 minuten rusten voor het serveren.

Notes

Tegen het spetteren leg ik altijd een half vel bakpapier losjes over het vlees. Zo blijft je oven wat schoner.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply