Die kleine, op houtskool gegrilde kipsateetjes met zelfgemaakte pindasaus… Wie houdt er niet van! Ik geef je vandaag mijn recept hiervoor, zo vind ik ze het allerlekkerst.
Indonesische kipsaté
Als je wel eens saté bij de Indonesische toko eet dan weet je wat ik bedoel, kleine stukjes gemarineerde kip aan een spiesje gegrild boven de houtskoolgril. Met pindasaus waarin je stukjes noot proeft en zo lekker is dat je het tot de laatste druppel opeet. Het grillen boven een houtskool-bbq heb ik op deze regenachtige dag vervangen door bakken in een grilpan.
Die Indonesische saté met pindasaus heb ik zoveel mogelijk geprobeerd na te maken en volgens mij komt mijn versie heel dicht bij het origineel. In dit recept geen ingrediënten waar je 4 verschillende winkels voor moet afstruinen, ik begrijp ook wel dat je daar meestal niet zo’n zin in hebt. Je kunt alles vinden in je eigen supermarkt, wel zo handig.
Geef er witte rijst of nasi bij en roergebakken groenten.
De lekkerste kipsaté met zelfgemaakte pindasaus
Print RecipeIngredients
- Voor de kipsaté:
- 500-600 gram kipdijfilet of kipfilet
- 2 teentje knoflook
- 1 sjalot
- 3 eetl. soyasaus (bijv. Kikkoman)
- 3 eetl. Ketjap manis
- Zwarte peper
- 1 klein maggiblokje
- 16-20 houten satéstokjes
- Voor de satésaus:
- 100 gram pindakaas met stukjes noot
- 1 eetl. Ketjap manis
- 1 eetl. bruine suiker (of gula djawa)
- 1 (of meer) theel. sambal
- 1 teentje knoflook
- 1/4 theel. zout
- 1/2 theel. djahé
- 1/2 theel. ketoembar
- 1 kopje water (of melk)
- Gebakken uitjes
Instructions
Maak de marinade: Snijd de sjalot en knoflook fijn en doe dit met de soyasaus, ketjap, een snuf zwarte peper en het verkruimelde maggiblokje in een kom.
Snijd de kipdijfilet (of kipfilet) in kleine stukjes van ongeveer 3 cm. Meng de stukjes kip met de marinade en zet afgedekt in de koelkast. Laat minimaal een uur, liefst langer, marineren.
Week de satéstokjes in water om verbranden te voorkomen.
Rijg na het marineren de kip aan de satéstokjes, 3 of 4 stukjes per stokje.
Maak de satésaus: snijd de knoflook heel fijn en doe dit samen met de pindakaas, ketjap, suiker, sambal, zout, djahé, ketoembar en een kopje water (of melk) in een kleine pan. Breng zachtjes aan de kook onder regelmatig roeren. Voeg eventueel wat extra water toe als het te dik blijft. Laat de pindasaus niet doorkoken, als het net kookt zet je het vuur uit.
Bak de sateetje op hoog vuur in een grilpan, dit zal je waarschijnlijk in 2 delen moeten doen. Houd de sateetje warm onder aluminiumfolie. Geef er de pindasaus bij en bestrooi met gebakken uitjes.
No Comments