Bijgerechten/ Food/ Zomer

Maiskolven van de BBQ met Jalapeño chiliboter

Mais van de BBQ

Deze week een BBQ-avondje gepland? Dan mogen gegrilde maiskolven niet ontbreken! Gebruik hiervoor suikermais, dit is de enige maissoort geschikt voor menselijke consumptie. Deze vind je dan ook bij de groentenboer en supermarkt.

Mais van de grill

Wanneer is mais verkrijgbaar?

Het hele jaar door! Van juli tot en met oktober komt mais uit ons eigen land, de rest van het jaar importeren we het uit de VS, Zuid-Amerka of Afrika.

Je kunt de maiskolven op 2 manieren bereiden op de BBQ:

Ingepakt in aluminiumfolie 45 minuten op het rooster laten garen, zorg dat je ze regelmatig omkeerd zodat ze niet verbranden. In plaats van aluminum zou je ook de schutbladeren eromheen kunnen houden. Dit gaat echter niet altijd goed, het blad wil nog wel eens verbranden.

Sneller en makkelijker is het wanneer je de kolven even kookt in een pan water en een minuut of 5 grilt op de BBQ. Deze manier heeft mijn voorkeur, de maiskorrels blijven zo veel sappiger.

Na het grillen smeer je de kolf in met boter die je lekker pittig op smaak hebt gebracht. Ik gebruikte rode chilivlokken en jalapeño hotsauce, perfect bij de zoete mais.

De zoete smaak van mais kan wel wat pit gebruiken

Mais van de bbq

Mais van de BBQ met Jalapeño-chiliboter

Print Recipe
Cooking Time: 20 min.

Ingredients

  • Hele maiskolven, met of zonder schutbladen
  • Roomboter, op kamertemperatuur
  • Jalapeño hot sauce (Heinz)
  • Gedroogde chilivlokken
  • Zout

Instructions

1

Haal, indien nodig, de schutbladeren van de maiskolven. Je trekt ze er van boven naar beneden makkelijk af. Verwijder ook de draden.

2

Breng een grote pan (waar de kolven inpassen) water aan de kook.

3

Kook de kolven 8-12 minuten, tot de korrels redelijk zacht en eetbaar zijn. Kook ze zeker niet langer.

4

Nu kun je ze af laten koelen en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.

5

Breng de boter pittig op smaak met de hot sauce, chilivlokken en zout. Mag best hoog op smaak zijn!

6

De maiskolven grill je rondom in 5 minuten op de BBQ en smeer je direct na het grillen in met chiliboter.

7

Lekker bij: alles van de bbq, met name gegrild vlees.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply