Nasi kent ontelbaar variaties, de basis is altijd hetzelfde: gebakken rijst met een uitje, knoflook en peper. Ik heb een lekker makkelijk recept voor je met veel groenten, als je wilt kun je er nog een restje zoals boontjes, kool of champignons aan toevoegen. De kruiden heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis.
Ik maak elke week wel een pan nasi, we eten het zeer regelmatig. Ook vaak met kip, of pittige biefstukreepjes. Extra lekker is een schep satésaus erbij. Vandaag bedacht ik me dat dit recept ook gewoon op de site moet, ook al is het nog zo gewoon en simpel. Juist zo’n alledaags recept kan net het antwoord zijn op ‘wat eten we vandaag?’. Een restje moet je zeker bewaren, lekker om de volgende dag op te bakken.
Nasi met tempeh en ei
Print RecipeIngredients
- 3 kopjes rijst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden of uitgeperst
- 1 rode peper, hoeft niet. Je kunt ook apart sambal erbij geven
- 1/2 chinese kool
- 2 preien
- 5 kleine worteltjes of 1 winterwortel
- 1 theel. gemalen komijn
- 1 theel. gemberpoeder
- 1 theel. gemalen koriander
- 1 theel. laos
- Zout naar smaak
- Voor de tempeh:
- 400-500 gram tempeh
- 1 sjalot of ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden of uitgeperst
- 1 theel. of meer sambal
- 5 eetl. Ketjap
- 1 eetl. honing
- 2 eieren
- 1 komkommer
- Zonnebloemolie
Instructions
Kook de rijst volgens de verpakking en laat goed droogstomen. (Afgekoelde rijst is ideaal).
Snijd de tempeh in blokjes van 1 bij 2 cm. Bak ze goudbruin in ongeveer 50 ml olie (zoveel olie dat de hele bodem van je koekenpan dik bedekt is).
Bak in een andere, kleinere pan 1 gesnipperde sjalot in 1 eetl. olie. Bak de knoflook kort mee. Voeg de sambal, honing en ketjap toe en laat aan de kook komen. Zet het vuur uit en roer de gebakken tempeh erdoor. Zet aan de kant tot gebruik.
Snijd de halve chinese kool in stukjes van 2 tot 3 cm. Houd het gesneden dunne blad apart.
Was de prei goed en snijd ze in ringen. Was of schrap de wortels schoon en snijd in kleine stukjes. Snijd de rode peper heel fijn. Ik sla de rode peper over omdat mijn kinderen het te heet vinden, aan tafel kan ieder naar wens sambal erbij nemen.
Bak de ui, knoflook en peper in 2 eetl. olie, voeg de wortel toe en bak 2 minuten op hoog vuur. Voeg dan de chinese kool (nog niet het blad), de prei en de kruiden toe en roerbak 5 minuten mee. Bak de laatste minuut het gesneden blad van de kool mee. Schep de rijst erdoor en bak tot de rijst heet is.
Kluts de eieren en bak er een dunne omelet van. Rol deze op en snijd in dunne reepjes.
Snijd de komkommer in plakjes.
Serveer de nasi met tempeh, omelet en komkommer.
Een beetje satésaus en kroepoek is hier lekker bij.
No Comments