Food/ Gezonde Ambities/ Herfst/ Salades/ Winter

Pompoen-Quinoasalade met Granaatappel

Pompoen-quinoasalade met granaatappel

Vandaag een winterse salade met in de oven gebakken pompoen, quinoa, walnoten en lekker veel verse groene kruiden. Granaatappelpitjes zorgen voor kleine zoet-frisse explosies in je mond. Die pitjes haal je trouwens heel makkelijk uit de granaatappel: snijd de granaatappel doormidden, neem een wijde kom en klop met een pollepel op de schil van de halve granaatappel. De pitjes vallen er zo uit. Eventueel meegekomen witte vliesjes vis je er weer tussenuit.

Verse kruiden heb ik altijd wel in huis, ik koop af en toe een basilicum- of muntplant bij de supermarkt en zolang deze genoeg zonlicht en water krijgt kan je er weken mee doen.

Wist je dat je quinoa altijd goed af moet spoelen onder de kraan? Quinoa is namelijk bedekt met een bittere stof die het gewas een natuurlijke bescherming geeft. Dit willen wij natuurlijk niet opeten dus daarom moet je de quinoa eerst in een fijne zeef goed afspoelen onder de kraan.

Pompoen-quinoasalade met granaatappel

Pompoen-quinoasalade met granaatappel

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 30 min. En 25 min. oventijd

Ingredients

  • 300 gram quinoa
  • 1 pompoen
  • 2 handen onbewerkte walnoten, grofgehakt
  • 1 hand pompoenpitten
  • 3 lenteuitjes
  • Verse munt en basilicum, de blaadjes grofgehakt
  • Rasp van 1 citroen, eerst goed schoonboenen onder heet water
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. honing
  • 1 granaatappel, of een bakje granaatappelpitjes
  • Peper en zout
  • Bakplaat, bakpapier

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Schil de pompoen, haal de pitten eruit met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Schep de blokjes om met 1 eetl. olijfolie en peper en zout en verdeel over de met bakpapier beklede bakplaat. Bak 25 minuten, schep tussendoor 1 x om.

3

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, proef wel even want in tegenstelling tot pasta is quinoa niet lekker als het net niet gaar is. Ik kook het meestal een minuut langer.

4

Rooster de grofgehakte walnoten en pompoenpitten kort in een droge koekenpan.

5

Snijd de lenteuitjes in ringetjes.

6

Klop een dressing van de citroensap en -rasp, olijfolie, honing peper en zout.

7

Klop de pitjes uit de granaatappel zoals beschreven in de tekst hierboven.

8

Meng de quinoa met stukjes pompoen, walnoten, pompoenpitten, verse kruiden (houd een beetje apart voor garnering), lenteui en dressing. Schep het in een mooie schaal en bestrooi met granaatappelpitjes en de rest van de verse kruiden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply