Diner/ Food/ Winter

Quiche met prei, spekjes en cashewnoten | Glutenvrij

Quiche prei, cashewnoten en spek

Quiches oftewel hartige taarten zijn allemansvrienden. Ideale restverwerkers ook, wat groente, vis, vlees of noten met eieren en wat room, meer is het niet. Je kunt ook zeker flink uitpakken met een hartige taart, als je je fantasie gebruikt tover je de meest waanzinnige creaties uit de oven.

De vulling geeft meestal geen problemen, maar dan de bodem… Onder aan de ladder van smakelijkheid staat het pakje ‘hartige taartdeeg’ van Koopmans uit de vriezer. Vierkante plakjes waar je de bodem mee bekleedt. Wanneer je de met liefde bereidde taart uit de oven haalt blijkt dit deeg smakeloos en taai te zijn geworden, zonde.

Dan is bladerdeeg al een beter idee. Mits voorgebakken. Dat is een handeling extra maar je wordt beloond met een gare bodem en knapperige randen. De kenmerkende roombotersmaak doet de rest.

Filodeeg is ook leuk, maar bij mij wil dat nooit zo lukken. De bodem blijft ongaar, de randen worden te donker. Als iemand mij de gouden tip kan geven hoe je de bodem hiermee gaar bakt, dus geen witte taaie laagjes onderop, dan waardeer ik dat zeer.

Het lekkerst is een bodem van Pâtée Brisée (korstdeeg). Standaard bij de klassieke Quiche Lorraine en is voor vrijwel de meeste hartige taarten de beste optie. Je maakt het door 250 gram bloem met 125 gram ijskoude boter en een snuf zout met je vingertoppen tot kruimels te wrijven, dan 3-6 eetlepels ijskoud water en een eidooier erdoor kneden en tot een bal vormen. Een half uurtje in plasticfolie in de koelkast en je deeg is klaar om uit te rollen. Voor de zekerheid kun je deze bodem voorbakken maar als je de quiche wat lager in je oven zet wordt de bodem ook mooi gaar is mijn ervaring.

Omdat niet iedereen tegen gewone bloem kan i.v.m. de gluten heb ik voor deze hartige taart met prei, cashewnoten en spek een glutenvrije bodem gebruikt. Heb je daar geen zin in, maak dan de gewone Pâtée Brisée.

Deze glutenvrije variant lijkt op Pâtée Brisée, iets kruimeliger doordat er geen gluten inzitten.

Quiche prei spek cashewnoten

Wij aten er een groene salade bij, een frisse koolsalade met rode en witte kool met stukjes appel zou er ook goed bij passen.

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 1 uur

Ingredients

  • 200 gram havermeel
  • 60 gram rijstmeel (of kikkererwtenmeel)
  • 40 gram lijnzaad
  • Snuf zout
  • 130 gram ijskoude boter
  • 1 ei
  • 4 eetl. ijskoud water
  • Tapiocameel of een andere fijne meelsoort om te bestuiven
  • Voor de vulling:
  • 5 preien
  • 80-100 gram spekplakjes
  • 5 eieren
  • 200 ml. room
  • Flinke hand ongezouten cashewnoten
  • 2 theel. gedroogde tijm
  • Peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas
  • Extra nodig: springvorm van 24 cm, deegroller

Instructions

1

Maak eerst het deeg. Meng havermeel, rijstmeel, lijnzaad en zout. Wrijf hier met je vingers de ijskoude boter door tot kleine kruimels/vlokjes. Meng de kruimels met het ei en 4 eetl. water (niet langer dan nodig is kneden) en vorm tot een bal. Laat deze 30 min. ingepakt in plasticfolie rusten in de koelkast.

2

Bak de plakjes spek knapperig in een koekenpan.

3

Was de prei goed en snijd in ringetjes. Bak de prei in 10 minuten gaar in een wok of koekenpan.

4

Verwarm de oven voor op 175 graden.

5

Kluts de eieren met de room, peper en zout en 2 theel. tijm.

6

Vet de springvorm in.

7

Haal het deeg uit de koelkast en druk het een beetje plat op een met tapiocameel bestoven werkplad. Je kunt ook met een ander fijn meel bestuiven. Rol het deeg uit tot het groter is dan je vorm. Je vormt er ook de opstaande randen mee. Rol de deeglap over je deegroller en rol weer uit over de springvorm. Druk het deeg mooi tegen de randen op en zorg dat er geen scheurtjes inzitten. Met restjes deeg kun je deze dichtmaken.

8

Roer de prei en de cashewnoten door het eimengsel en giet dit in de springvorm. Met een lepel egaliseer je de vulling. Strooi de kaas erover en bak 35-40 minuten in de oven. Laat buiten de oven 10 minuten afkoelen voor je de buitenring van de springvorm verwijderd, de korst is best bros en wordt dan wat steviger.

Notes

Je kunt deze quiche heel goed een dag van te voren maken. Bewaar hem in de koelkast.

Bodem uitrollen

Rol het deeg uit tot een ronde lap, wat groter dan je springvorm.

Quiche prei spek cashewnoten

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply