Ik heb een geweldige vondst voor je, een quichebodem van zoete aardappel. Het is iets meer werk dan kant en klaar bladerdeeg maar zoveel gezonder. Komend weekend ga ik namelijk los op pizza en pasteitjes, voor de afwisseling wil ik nu dus wat anders dan deeg gebruiken. Zoete aardappel leent zich heel goed voor het maken van de taartbodem, het enige wat je extra nodig hebt is een rasp en een theedoek. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk vocht uit de geraspte aardappel haalt, dan wordt de bodem het lekkerst. Door de rasp uit te knijpen in de theedoek gaat dat heel makkelijk.
Ik vul de quiche met spinazie, wat uitgebakken spek en zongedroogde tomaten, de goudbruin gebakken kaas maakt het tot ultiem comfort food. Wij aten er een simpele salade met tomaat en komkommer bij.
Spinazietaart met zoete aardappelbodem
Print RecipeIngredients
- 3 grote zoete aardappels
- 400 gram spinazie
- 100 gram biologische spekplakjes
- 6 grote eieren
- 150 ml room
- 10 (semi-)zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt
- 100 gram geraspte kaas
- Zout en peper
- Olijfolie
- Extra nodig: rasp of mandoline, zeef, theedoek, quichevorm
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de zoete aardappels grof en doe de rasp in een met de theedoek beklede zeef, meng met wat zout en laat dit 5 minuten staan. Pak dan de punten van de theedoek bij elkaar en knijp het vocht uit de aardappelrasp.
Neem een grote kom en meng hierin de aardappelrasp met 1 ei en zout en peper goed door elkaar.
Vet de quichevorm in met olijfolie en verdeel de aardappelrasp over de bodem en tegen de zijkanten. Druk goed aan. Bak de bodem in de oven voor 20 minuten.
Voor de vulling bak je de plakjes spek uit in een koekenpan, laat ze uitlekken op keukenpapier. Breek de plakjes in grove stukken.
Bak de spinazie kort en laat uitlekken in het vergiet. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
Mix 5 eieren met 150 ml room en zout en peper naar smaak. Roer er de de spinazie, zongedroogde tomaten en uitgepakken spek door.
Verdeel het spinaziemengsel over de voorgebakken bodem en bestrooi met geraspte kaas.
Bak 30-35 minuten op 175 graden.
Notes
Liever vega? Laat het spek achterwege. Je zou wat noten kunnen toevoegen.
No Comments