Diner/ Food/ Herfst/ Winter

Stoofvlees met bokbier uit de oven

Stoofvlees is heerlijk maar wel bewerkelijk. Dit stoofvlees recept met bokbier is heel simpel, de oven doet namelijk het meeste werk!

Maak het stoofvlees bijvoorbeeld op zondag en geniet op de drukke maandag van een supersnelle maaltijd.

Dit recept is voor 2 dagen, dat betekent dat je de volgende dag heel snel klaar bent. Ik geef je vandaag het recept voor stoofvlees met peterselieaardappeltjes en morgen komt het vervolg…..

Het vervolg is dit heerlijke recept met tagliatelle.

Stoofvlees met bier

Stoofvlees… Yes, Herfstbock…. Yes     1 + 1 = 3!

Ik heb wat nieuwe dingetjes uitgeprobeerd op dit Oud Hollandsche gerecht en wat een heerlijk resultaat kwam uit de oven! De zoete kerstomaatjes en de herfstbok zijn fantastische smaakmakers. Herfstbok heeft een zoete rijke smaak, de alcohol verdampt door de lange stooftijd. Dus geen zorgen, ook geschikt voor kinderen.

 

Stoofvlees kun je op zowel het fornuis als in de oven bereiden. In de oven vind ik het makkelijkst en ook het lekkerst. Door de constante, lage temperatuur wordt het vlees malser dan wanneer je het op het fornuis bereidt. Wel heb je een ovenbestendige pan nodig, liefst van gietijzer met dikke bodem. Ik heb er één van Le Creuset, het is even een investering maar dan heb je ook wat. Je hoeft het tussendoor eigenlijk niet om te scheppen (deed ik wel 1 keer, was zo benieuwd) dus ga fijn een paar uur wat anders doen.

Stofvlees met bier

Je hebt verschillende soorten stoofvlees, ik vind rundersucade het meest geschikt. Geen vette randen maar wel fijn gemarmerd zodat het niet droog wordt. Koop het vlees biologisch of bij een goede slager, de koe heeft vaker in de wei gestaan en er is geen water aan het vlees toegevoegd. Bij het dichtschroeien moet het wel kunnen bakken en niet koken in vrijgekomen vocht.

Stoofvlees met bier uit de oven

Print Recipe
Serves: 8, wij aten er met zijn vieren 2 dagen van. Cooking Time: 1 uur bereidingstijd, 3-4 uur oventijd.

Ingredients

  • 1,2 kg rundersucade, in stukken van 3-4 cm.
  • Olijfolie
  • 2 wortels, in stukken van 3 cm.
  • 2 uien, grofgesneden
  • 250 gr. champignons, gehalveerd
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 volle theel. gedroogde salie
  • 1 volle theel. gedroogde tijm
  • 1 theel. zwarte peper uit de molen
  • Zout naar smaak
  • 2 afgestreken eetl. bloem
  • 450 ml. Herfstbok
  • 1 blik zoete cherrytomaatjes (Mutti)
  • Kleine aardappeltjes
  • Verse peterselie
  • Klontje roomboter
  • Sla en verse tomaten

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 150 graden.

2

Bestrooi het vlees met de bloem en peper en zout naar smaak. Hussel een beetje door elkaar.

3

Verhit je stoofpan op hoog vuur en schroei het vlees in olijfolie (in 2 of 3 porties) dicht. Haal steeds de portie vlees uit de pan voor je de volgende bakt.

4

Houd het vlees apart en bak de groenten aan in een nog scheutje olijfolie, bak de salie en tijm mee.

5

Voeg het vlees weer toe met de laurierblaadjes. Schenk het bier erbij en het blik tomaten, breng aan de kook en roer goed door.

6

Zet de pan met het deksel erop in de oven en laat 3 uur staan.

7

Controleer na 3 uur of het vlees lekker mals is, of laat het nog een uurtje extra staan.

8

Was de kleine aardappeltjes goed en snijd ze doormidden. Kook ze in gezouten water gaar. Giet af en schep ze om met een klontje roomboter en fijngehakte peterselie.

9

Maak een simpele salade van de sla en tomaten, maak de dressing zoals jij lekker vindt.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Rens
    18/11/2016 at 19:40

    Heerlijk

  • Reply
    Willy
    31/10/2016 at 14:28

    Hoi hoi ik zit met je moeder aan de lunch op de Veluwe, het water loopt me in de mond !! Ik ga je stoofpotje met bokbier zeker uitproberen!

    • Reply
      Silvie
      31/10/2016 at 17:10

      Wat leuk! Succes met het stoofvlees en groetjes aan mijn moeder 😃

  • Reply
    Pappardelle met stoofvlees, courgette en gepofte tomaat » Silvie's Kitchen
    27/10/2016 at 11:21

    […] Stoofvlees met bier uit de oven […]

  • Leave a Reply