Diner/ Food

Surinaamse Roti met Kip

Surinaamse Roti Kip

Surinaamse roti met massala kip en kouseband zelf maken? Dat leek mij veel te ingewikkeld. Er zal vast van alles ingaan, heel veel kruiden natuurlijk, wat ik niet in de winkel kan vinden. Zoiets moet je overlaten aan de kenners en eet je bij de Surinaamse toko.

Het geheim: Hindoestaanse Massala

Niets bleek minder waar! Bij gebrek aan een Surinaamse toko in de buurt ben ik mij toch gaan verdiepen in de roti-wereld en ‘al die kruiden’ koop je heel simpel in één verpakking: Hindoestaanse Massala. Dit is dan ook het belangrijkste ingrediënt van het hele recept. Zorg dat je de Hindoestaanse variant hebt, níet de Indiase garam masala. In een zakje te koop bij de grote supermarkt of Oosterse winkel.

Roti

Dan de roti, ook wel roti-plaat of roti-vel genoemd. Meestal gemaakt van gele erwten en gebakken als een soort pannenkoek.  Zelf maken vind ik vandaag te veel moeite, ik koop ze bij de Oosterse winkel Amazing Oriental. Daar liggen ze in de vriezer en volgens diverse bronnen zijn dit de lekkerste, zonder ooit een ander merk geprobeerd te hebben durf ik dit best te beamen.

Een Roti schotel bestaat meestal uit een vleesgerecht (kip, lam, geit), ei, groenten (kouseband), aardappel en de roti-plaat. Ik geef je hier het recept voor Surinaamse roti met kip en garandeer je dat ‘ie net zo lekker is als bij de toko!

Surinaamse Roti met kip

Print Recipe
Serves: 4-5 pers Cooking Time: 1 uur

Ingredients

  • Voor de massala-kip:
  • 1 grote ui, of 2 kleine, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Rode peper naar smaak, fijngesneden
  • 1 theel. tomatenpuree
  • 1,5 eetl. massala
  • 800 gram kip(dij)filet, in stukken van 4 cm.
  • 1 kopje water
  • 3 kleine maggiblokjes
  • Zwarte peper
  • Zonnebloemolie
  • Voor de kousenband-aardappel:
  • 1 grote ui, of 2 kleine, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 3 eetl. Massala
  • 3 grote tomaten, in blokjes
  • 2-3 kleine maggiblokjes
  • 1 kopje water, of meer indien nodig
  • 700 gram kruimige aardappels, gehalveerd of in kwarten
  • 700 gram kouseband, in stukjes van 4-5 cm.
  • 1 theel. sambal
  • 2 of 4 hardgekookte eieren
  • Rotiplaten
  • 1 wok of koekenpan met deksel
  • 2 koekenpannen

Instructions

1

Begin met het groentegerecht:

2

Fruit de ui in een flinke scheut olie en bak de knoflook kort mee. Voeg de tomatenpuree en massalakruiden toe, bak even mee en meng er de tomatenblokjes, kopje water, maggiblokjes en aardappels door. Stoom met de deksel op de pan op redelijk laag vuur in 10 minuten halfgaar. Doe de kouseband erbij en stoom in 10 minuten gaar, langer als het nodig is. Tussendoor kun je water toevoegen als er te weinig saus overblijft, door het zetmeel in de aardappel zal de saus vanzelf wat dikker worden. Proef of alles gaar is en breng lekker op smaak met wat sambal als je dat wilt.

3

Tussendoor maak je ook het kipgerecht:

4

Fruit in de koekenpan in een flinke scheut olie (3-4 eetl.) de ui en bak de knoflook even mee. Voor extra pit voeg je nu ook rode peper toe. Bak kort de tomatenpuree en massalakruiden mee en doe er een kopje water, de maggiblokjes en de kip bij. Laat, zonder deksel, een kwartier sudderen tot de kip gaar is en de saus iets dikker is geworden. Breng op smaak met versgemalen peper.

5

Terwijl je de kip en groenten warm houdt op een laag vuurtje bak je de roti-platen zoals op de verpakking staat aangegeven in een droge koekenpan.

6

Ik verdeelde alles al over de borden met de rotiplaat erbij. Voor wat kleur ging er een fijngesneden lenteuitje over.

Notes

Als je dit gerecht eenmaal een keer gemaakt heb is het de keer erna veel makkelijker om te varieren met verschillende groenten. Door de kousenband wat extra paprika bijvoorbeeld. Ook de dikte van de saus krijg je beter in de vingers, die is echt afhankelijk van het soort aardappel en het vlees wat je gebruikt.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply